Külföld

2011.08.18. 18:59

Terrortámadás: tűzpárbaj Izrael és Egyiptom határvidékén

Jeruzsálem - Az izraeli védelmi minisztérium szerint az este még mindig folyt a tűzpárbaj az izraeli-egyiptomi határ mindkét oldalán abban a térségben, ahol délután összehangolt merényletet követtek el terrorista csoportok.

MTI

Matan Vilnai miniszterhelyettes azt mondta, hogy az összecsapások még nem értek véget az izraeli területre beszivárgott terroristákkal, akik hat ember gyilkoltak meg, de nem tudtak elmenekülni, és üldözőbe vették őket. Eközben lelőttek egy katonát. Az izraeli sajtó úgy tudja, hogy két ember életveszélyesen megsebesült az esti lövöldözésben. Azt még nem tudni, hogy a terroristák izraeli területen rejtőznek-e - mondta Vilnai.
A helyszínre kilátogatott Ehud Barak védelmi miniszter és a vezérkari főnök is, és száguldó mentőautókkal a háttérben tájékoztatták a tudósítókat. 
Jeruzsálem szerint a terroristák a Gázai övezetből érkeztek, ezért az izraeli légierő megtorló légitámadást hajtott végre az övezet déli részében lévő Rafahban egy ház ellen, amelyben a Népi Ellenállási Bizottságok (PCR) vezetője és több tagja tartózkodott: a támadásnak hat halottja volt, köztük a csoport vezetője, valamint annak helyettese. Mark Regev kormányszóvivő ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy "nagyon, nagyon pontos információjuk van arról, hogy a támadók Gázából jöttek". 
A hadsereg közlése szerint a PCR állt a támadás mögött. Elsődleges céljuk foglyok ejtése volt az izraeliek tudomása szerint. A lelőtt terroristák közül három robbanóanyagot viselt a testén. Az egyelőre nem tudni, hányan voltak összesen, és kézre került-e közülük valaki élve. 
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy esti sajtótájékoztatón kijelentette, hogy országa nem tűri a terrortámadások fokozódását, és "nagyon nagy árat" fizettet azokkal, akik izraelieket támadnak meg. "Van egy alapelv: ha valaki izraelieket támad meg, azonnal és keményen válaszolunk. Ezt az elvet alkalmaztuk ma is" - mondta a légicsapásra utalva.

Izraeli légitámadás a Gázai övezet déli része ellen, halottak

 Izrael légitámadást hajtott végre csütörtökön a Gázai övezet déli részében lévő Rafahban álló egyik ház ellen, amelyben a Népi Ellenállási Bizottságok (PCR) nevű palesztin szervezet vezetője és több tagja tartózkodott, a támadásnak hat halottja volt  – közölték izraeli katonai illetékesek és palesztin források.

A halottak között van a PCR vezetője, Kamal an-Najráb és katonai vezetője, Immád Hammád – hozta nyilvánosságra a radikális palesztin csoport. A támadásban Najrábon és Hammádon kívül a szervezet három másik tagja halt meg. A hatodik áldozat egy kilencéves palesztin kisfiú, aki ugyanabban a házban tartózkodott, mint a fegyveresek – mondták el helyi palesztin lakosok. 
A PCR a Gázai övezetből kiindulva hajtja végre támadásait, gyakran függetlenül a palesztin területet kormányzó Hamász iszlám radikális szervezettől. 
A légitámadást néhány órával az izraeli Eilatban elkövetett, hét izraeli halálát követelő hármas merénylet után hajtották végre, amelyet Izrael a Gázai övezetben működő fegyvereseknek tulajdonított.
Ehud Barak izraeli védelmi miniszter sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy Izrael légitámadást hajtott végre, amelynek célpontjai a PCR fegyveresei voltak.
Az izraeli televízió 10-es csatornája ugyanakkor úgy tudja, hogy egy pilóta nélküli izraeli repülőgép rakétát lőtt ki egy járműre, amelyben a PCR katonai vezetői utaztak.
Előzőleg Barak megerősítette, hogy a Dél-Izraelben csütörtökön elkövetett támadássorozatot, amelyben hét izraeli halt meg, a Gázai övezetből kiindulva követték el, és megfenyegetett, hogy "minden szükséges erővel és eltökéltséggel" válaszolnak.

 

Terrortámadás izraeliek ellen a Sínai-félszigeten

Jeruzsálem - Összehangolt támadást intéztek csütörtökön terroristák izraeli járművek és katonák ellen a Sínai-félszigeten, Eilat üdülőhely környékén.
A támadásban hét izraeli életét vesztette, több mint huszonöten pedig megsebesültek; a támadók közül heten szintén meghaltak. Az izraeli áldozatok között nők is vannak.    

A terroristák több osztagban támadtak, gyors egymásutánban. Egy autóbuszt, egy személygépkocsit és egy katonai járőrt rohantak meg. Az első célpont az autóbusz volt. Egy gépkocsi követte, amelyből két vagy három terrorista automata fegyverekkel tüzet nyitott rá. A 10-es tévécsatorna szerint volt egy negyedik támadás is, de ezt hivatalosan nem erősítették meg.
   
Az izraeli biztonsági erők a támadók nyomába eredtek, és tűzharcot vívtak velük. Az aknavetőkkel és páncéltörő rakétákkal is felfegyverzett terroristák aláaknázták az utat, és felrobbantottak egy helyszínre érkező katonai járőrt.
   
A térségben készültségbe helyezték a kórházakat, úttorlaszokat emeltek, az Eilatba vezető utakat lezárták. Az izraeli belbiztonsági vezetők válságtanácskozást kezdtek a védelmi minisztériumban, Tel-Avivban.
   
Az izraeli védelmi miniszternek az a véleménye, hogy a terroristák a Hamász iszlamista terrorszervezet által irányított Gázai övezetből szivárogtak be Izrael területére, a félszigetnek ebbe az egyiptomi határtól "pár méterre" fekvő részébe. A Hamász viszont cáfolta, hogy köze lenne a támadásokhoz. "A Hamász kormánya elutasítja Barak vádjait az eilati incidenssel kapcsolatban, és kijelenti, hogy a Gázai övezetnek semmi köze az Eilatban történtekhez" - jelentette ki a Hamász szóvivője.
   
Az országnak ezen a részén ritkák az ilyen támadások, és a mostani események arra utalnak, hogy az erőskezű Mubarak-rendszer bukása után meggyengült Egyiptom ellenőrzése a félszigeten. A múlt héten több ezer egyiptomi katona vonult be a térségbe, hogy felvegye a harcot az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet által inspirált fegyveresekkel, akiknek a számláját gázvezetékek felrobbantása és rendőrőrsök elleni támadások terhelik. A megtámadott busz vezetője azt állította, hogy egyiptomi katonákat is látott tüzelés közben, de a hadsereg szóvivője nem tud egyiptomi beavatkozásról. Az Egyiptom szerepére való utalásokra reagálva Abdel Vahab Mabruk észak-sínai tartományi kormányzó elmondta, hogy a merénylők nem a Sínai-félszigetről mentek át Izraelbe.

"Izrael szuverenitása ellen elkövetett támadásnak" nevezte a merényleteket Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és közölte, hogy Izrael "megfelelően fog reagálni" a támadásra. "Az incidens rámutat, mennyire gyenge Egyiptom ellenőrzése a Sínai-félszigeten" - jelentette ki Ehud Barak izraeli védelmi miniszter, aki szerint "a terror igazi forrása a Gázai övezetben van, és Izrael teljes erővel és elszántsággal fel fog lépni ellene".    
   
S alig néhány órával az eilati támadás után Izrael légitámadást hajtott végre a Gázai övezet déli részében lévő Rafahban álló egyik ház ellen, amelyben a Népi Ellenállási Bizottságok (PCR) nevű palesztin szervezet vezetője és több tagja tartózkodott: a támadásnak hat halottja volt.
   
A halottak között van a PCR vezetője, Kamal an-Najráb és katonai vezetője, Immád Hammád – hozta nyilvánosságra a radikális palesztin csoport. A támadásban Najrábon és Hammádon kívül a szervezet három másik tagja halt meg. A hatodik áldozat egy kilencéves palesztin kisfiú, aki ugyanabban a házban tartózkodott, mint a fegyveresek – mondták el helyi palesztin lakosok.
   
A PCR a Gázai övezetből kiindulva hajtja végre támadásait, gyakran függetlenül a palesztin területet kormányzó Hamász iszlám radikális szervezettől.

Ezek is érdekelhetik