Külföld

2011.08.22. 07:27

Hegyet építenének Hollandiának

Hága - Többé nem fantazmagória egy 2000 méter magas hegy a holland mélyföldön - állítja az ötletgazda újságíró. "A gondolat már többször felvetődött, de most először veszik számosan komolyan" - mondta Thijs Zonneveld egykori atléta, a De Pers című napilap munkatársa.

MTI

Zonneveld szerint mérnökök, építési vállalkozások, beruházók és más szakemberek már meg is kezdték a tárgyalásokat az ember alkotta hegyről, amelyen helyet kapnának sí-, bob és jégpályák, valamint hegymászóösvények, sziklamászófalak és látványos hegyi utak hajtűkanyarokkal.
"Úgy látszik, az elsőre tréfának tűnő kérésem értő fülekre talált" - mondta az újságíró.
   
Ezekben a nehéz időkben "az embereknek szükségük van arra, hogy valami nagy és izgalmas feladaton munkálkodjanak, és azt mondhasság, 'igen, meg tudjuk csinálni!'. Különféle cégek keresik már az innovatív alapozás lehetőségét" - tette hozzá.
   
A projekt honlapját napról napra több százan keresik fel, Twitter-csatornájának pedig immár 8200 követője van. Zonneveld még júliusban írt publicisztikát Hollandia "unalmas laposságáról".
   
"A síkság ideális, ha céklát akarsz termeszteni, marhát legeltetni vagy szép egyenes utakat építeni, de katasztrofális a sportok szempontjából. Hegyet szeretnék, valódi hegyet. Hollandiában" - írta az egykori félprofi kerékpárversenyző.
   
Az ötletgazda szerint azonfelül, hogy a mesterséges hegy vonzaná a turistákat, lehetőséget nyújtana a sportolóknak, hogy nagyobb magasságokban edzzenek, és így végre egyenlő esélyeik legyenek a hegyvidéki országokból származó versenyzőkkel.
   
Az ötletet támogatja a holland kerékpáros-, hegymászó- és síszövetség is. "A Limburg melletti dombocskák nem hasonlíthatóak az Alpokhoz vagy a Pireneusokhoz, ezért támogatjuk a hegy létesítését" - írták a sportszövetségek közös közleményükben.
   
A holland hegy számára Zonneveld szerint a középső Flevoland tartomány lenne megfelelő. Itt ugyanis nem magasak a telekárak. A régió már tanulmányozza a lehetőségeket.
   
"Álmok között élek. Csodálatos lenne, ha 2018-ra a hegy valósággá válna" - mondta az újságíró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!