Külföld

2011.06.24. 09:05

Az egyik fukusimai reaktor tetején landolt egy pilóta nélküli repülő szerkezet

Tokió - Az északkelet-japáni fukusimai atomerőmű kettes számú reaktorának tetején landolt pénteken egy pilóta nélküli repülő szerkezet (drón), amellyel a radioaktív sugárzás szintjét mérték - közölte az erőművet üzemeltető japán vállalat.

MTI/AFP

A Honeywell amerikai cég T-Hawk típusú drónja irányíthatatlanná vált, és a nem egészen 8 kilogrammot nyomó szerkezet a 2-es reaktor tetején landolt - közölte a tokiói elektromos művek. A hatóságok szerint a baleset nem okozott kárt.
   
A fukusimai nukleáris központban március 11-én egy óriási erejű földrengés által kiváltott szökőár súlyos üzemzavart idézett elő; az ezt követő napokban jelentős mennyiségű sugárzó részecske került ki a szabadba, ami miatt 85 ezer embert kellett kitelepíteni. A hatóságok azóta folyamatosan mérik a sugárzás szintjét.
   
A japán kormány bejelentette, hogy a természeti csapás - amely 23 ezer emberéletet követelt - átszámítva 147 milliárd euró közvetlen kárt okozott. Ez az összeg - amelyben nincs benne a közvetett, a gazdaság visszaeséséből eredő kár - a japán GDP 3,5 százaléka, és majdnem kétszerese annak a kárnak, amelyet a több mint 6 ezer halálos áldozattal járó 1995-ös kobei földrengés okozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!