Külföld

2011.05.25. 11:27

Várják a hamufelhőt Csehországban, de nem zárják le a légteret

Nem fogja korlátozni a csehországi légi közlekedést az izlandi Grimsvötn tűzhányó hamufelhője. Az országos válságstáb szerda délben úgy döntött, hogy egyelőre nem ad ki általános érvényű utasítást az ország légterének lezárására, mert a hamufelhő sűrűsége erre nem ad okot - közölték a válságstáb ülése után Prágában.

MTI

Míg korábban azzal számoltak, hogy a hamufelhő szerda este nyolc körül éri el Csehország területét, a meteorológusok újabb jelentése szerint a felhő már délután az ország területe fölé érkezik, s estig gyakorlatilag minden régiót elér a légszennyeződés.
   
"A por koncentrációja a felhőben csekély, ezért nincs szükség azonnali intézkedésre" - olvasható a válságstáb közleményében. Eszerint a helyzet a következő két nap alatt nem fog megváltozni. Meteorológusok szerint a hamufelhő csütörtökön az esti órákban elhagyja Csehország légterét.
   
Szerda reggel a cseh hatóságok még azt közölték: a repülőtereken várhatóan járatokat kell törölni, s korlátozni kell a forgalmat is.
   
"A hamufelhő kelet felé mozog, s számításaink szerint este nyolc óra körül éri el Csehország területének mintegy negyedét. A felhő maximálisan 6000 méter magasban van, tehát a nagy repülőgépek Csehország feletti átrepülését nem szükséges korlátozni" - közölte Petr Dvorák, a cseh hidrometeorológiai intézet (CHMÚ) munkatársa kora reggel a közszolgálati televízióban. Hozzátette: a csehországi repülőtereken ugyanakkor reálisan számolni kell a le- és felszállások korlátozásával, sőt a légikikötők bezárását sem lehet kizárni.
   
A hatályos szabályok szerint a hidrometeorológiai intézet legkorábban hat órával a várható természeti esemény bekövetkezte előtt adhat ki figyelmeztetést. Ezt követően lép a prágai repülésirányítási központ (RLP), s a helyzet alakulásától függően kiadja a repülőtereknek és a pilótáknak a megfelelő utasításokat. A végső döntés egy-egy járatról azonban a repülőterek és az egyes légitársaságok kezében van.
   
A prágai Ruzyne repülőtér és néhány más cseh légikikötő bejelentette: felkészültek a rendkívüli helyzetre.
   
Szlovákiában egyelőre semmiféle készülődés nincs, mert nagy a valószínűsége annak, hogy a hamufelhő elkerülheti az ország légterét. Az utóbbi két napban egy-két járatot azért töröltek Pozsonyban, mert a skóciai repülőtér a hamufelhő miatt nem tudta fogadni őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!