Külföld

2011.05.03. 13:36

Líbia: már Törökország is Kadhafi azonnali távozását követeli

Már Törökország is Moammer Kadhafi líbiai vezető azonnali távozását követeli, noha korábban még belpolitikai engedményekkel megoldhatónak vélte a válságot.

MTI

"Azt kívánjuk, hogy a líbiai vezető hagyja el az országot, és azonnal engedje át a hatalmat... ne okozzon több vérontást, könnyeket és rombolást... Líbia jövője, békéje és virágzása érdekében vissza kell vonulnia" - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök kedden, egy isztambuli sajtótájékoztatón.
   
Ankara korábban jó kapcsolatokat ápolt Tripolival, és a felkelés kirobbanása után is reménykedett abban, hogy tűzszünetet hozhat tető alá az ellenfelek között. Erdogan most elismerte, hogy közvetítési kísérletei hatástalanok maradtak. "Kezdeményezéseinket sajnos nem vette figyelembe a tripoli vezetés... Kadhafi ahelyett, hogy ránk hallgatott volna, inkább az elnyomást, a szenvedést, a saját népe elleni támadást választotta... távozása elkerülhetetlen" - mondta a török kormányfő.
   
Törökország ellenezte a Líbia elleni légi hadjáratot, de haditengerészetével részt vesz a fegyverembargó betartatásában, és humanitárius erőfeszítésekre is összpontosít.
   
A líbiai ügyekkel foglalkozó, úgynevezett összekötő csoport csütörtökön, Rómában tartja következő tanácskozását. Törökország Ahmet Davutoglu külügyminiszterrel képviselteti magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!