Külföld

2011.05.11. 18:37

Bin Laden halála: a dzsihád fokozásával fenyegetőzik az al-Kaida

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet arab-félszigeti ágának (AQPA) vezetője figyelmeztette az Oszama bin Laden haláláért felelős Egyesült Államokat, hogy a "legrosszabb" még hátravan - közölte szerdán az iszlamista internetes fórumokat figyelő SITE amerikai központ.

MTI

"Az amerikaiak megölték a sejket (...), de tudniuk kell, hogy a dzsihád parazsa most sokkal jobban izzik, mint amíg életben volt (bin Laden)" - hangsúlyozta Nászer al-Vahajsi a szélsőséges portálokra feltett üzenetében.
   
"Ne gondolják, hogy az ügy ezzel le van zárva (...) az, ami most következik, még sokkal rosszabb lesz, az, amire ezután számíthatnak, erőteljesebb és ártalmasabb lesz" - mutatott rá az AQPA irányítója. "Még meg fogják bánni (amit tettek), és vissza fogják sírni" azokat a napokat, amikor Oszama bin Laden még élt" - tette hozzá.
   
Oszama bin Laden halála felgyorsíthatja a megbékélés folyamatát a tálibok és az afgán kormány között - vélte a kínai nemzetközi tanulmányok intézetében tartott előadásában Zelmai Raszul afgán külügyminiszter.
   
Ugyanakkor az is elhangzott, hogy egyelőre nincs szó tárgyalásokról, csupán a felek közötti kapcsolatfelvételen dolgoznak. Hamid Karzai afgán elnök a tálibok középszintű parancsnokaival kíván megállapodásra jutni béketervéről, amelynek része a biztonsági feladatok átvétele a külföldi csapatoktól 2014 végéig.
   
Az afgán külügyminiszter bizonytalannak mutatkozott abban a tekintetben, hogy bin Laden halála következtében a vártnál előbb sor kerülhet-e az Egyesült Államok Afganisztánból történő kivonulására. Mint mondta, ez összefügg az afgán nemzeti biztonsági erők kiképzésének menetrendjével. Raszul szerint a terrorveszély továbbra is fennáll.
   
Oszama bin Laden halála "egyértelmű pszichológiai csapást jelentett az al-Kaidára és másokra. Nagyon óvatosnak kell lennünk az események nyomon követésében és a következmények felmérésében" - hangoztatta az afgán külügyminiszter, aki Pekingben is megismételte kormánya álláspontját, miszerint az afgánok szintén bin Laden áldozatai voltak.
   
Dmitrij Medvegyev orosz államfő szerint Oszama bin Laden megölése hasznos volt Oroszország biztonsága szempontjából - jelentette az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség.
   
"Terroristák likvidálása, egy olyan szintűé is, mint bin Laden, közvetlen kapcsolatban van országunk biztonságával - idézte a hírügynökség az orosz Biztonsági Tanács ülésén felszólaló Medvegyevet.
   
"Nem titok, hogy a jól ismert al-Kaida terrorista hálózat rendszeresen küldött és továbbra is küld megbízottakat országunkba" - mondta az államfő.
   
Oroszország évek óta küzd a zömében mohamedánok lakta Észak-Kaukázusban zajló lázadással, az onnan kiinduló, Moszkvát sem kímélő terrorista támadásokkal.
   
Május 2-án a Kreml egy közleményben "komoly sikernek" minősítette Oszama bin Laden megölését, hozzátéve, hogy "egyetlen terrorista se kerülheti el a megtorlást".
   
Pakisztán engedélyezi az amerikai hatóságoknak, hogy kihallgassák Oszama bin Laden özvegyeit - közölte Rehman Malik pakisztáni belügyminiszter a CNN hírtelevízióval.
   
Malik nem mondta meg, hogy a kihallgatásra mikor kerülhet sor. A Pentagon szóvivője, Dave Lapan azt közölte, hogy amerikai és pakisztáni illetékesek tárgyalnak erről.
   
Az amerikai hírtelevízió korábban pakisztáni titkosszolgálati forrásokra hivatkozva jelentette: Iszlámábád ragaszkodik ahhoz, hogy a kihallgatáshoz hozzájáruljanak azok az országok is, ahonnan az özvegyek származnak. Az al-Kaida terrorszervezet vezetője jemeni és két szaúdi feleségével, valamint tucatnyi gyerekével együtt élt az észak-pakisztáni Abbotábádban, abban házban, amelyet május 2-án megostromoltak az amerikai kommandósok.
   
A pakisztáni hatóságok meg kívánják vizsgálni az Oszama bin Laden likvidálásakor lezuhant, majd a kommandósok által felrobbantott "lopakodó" helikopter roncsait, ami iránt a kínaiak is "nagy érdeklődést mutatnak" - jelentette pakisztáni forrásokra hivatkozva az ABC News.
   
Az amerikaiak már kérelmezték, hogy elszállíthassák a 60 millió dolláros, a radarok által nehezen észlelhető, módosított Black Hawk helikopter roncsait, amelynek létezése az abbotábádi akcióval kapcsolatban vált először köztudottá.
   
Egy pakisztáni tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy engedélyezhetik a kínaiaknak a hozzáférést a légi jármű roncsaihoz. Egy amerikai hivatalos személy ezzel kapcsolatban azt mondta az ABC Newsnak, hogy "sokkolná", ha a kínaiakat már odaengedték volna a roncshoz.
   
A SEALs-kommandósok megpróbálták ugyan megsemmisíteni a helikoptert, de a gép farokrésze épen maradt. Az elmúlt napokban a helikopternek a robbanástól szétszóródott részeit összegyűjtötték és lefotózták - egyebek között egy rejtélyes, textilszerű burkot is.
   
Repülési szakértők szerint a helikopter hátsó rotorjának szokatlan kiképzése és az azon található, dísztárcsa-szerű szerkezet arra utal, hogy a jármű nemcsak nehezen bemérhető volt a radarok számára, de feltehetően halk is. A bin Laden rejtekhelyének környékén lakók úgy nyilatkoztak az ABC televíziónak, hogy csak akkor hallották meg a helikoptereket, amikor azok már közvetlenül fölöttük voltak.
   
Richard Clarke volt fehér házi terrorelhárítási tanácsadó szerint a roncsok tanulmányozásából szerzett technikai tudás "nagybecsű ajándék" lehet a kínaiak számára. A bin Laden ellen bevetett helikopterek ára a háromszorosa volt egy átlagos Black Hawkénak.
   
Clarke hangsúlyozta, hogy mivel a pakisztániak a rakétafejlesztés és a haditechnika más területén kínai segítséget kaptak, most jó alkalom nyílik annak viszonzására. A Peking és Iszlámábád közötti kapcsolatok kiválóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!