Külföld

2011.04.16. 07:06

Módosítják az alkotmányt Algériában

Az algériai államfő pénteken bejelentette, hogy hamarosan módosítják az alkotmányt és több fontos törvényt a "képviseleti demokrácia megerősítésének" céljából.

MTI

Abdel-Azíz Buteflika a nemzethez intézett televíziós beszédében kijelentette: módosítani kell az 1996-os alkotmányt, hogy a demokrácia megerősítésének érdekében kiteljesítsék az intézményi rendszert. Közölte, hogy a politikai pártok és alkotmányjogászok részvételével alkotmányozó bizottságot állít fel, majd javaslataikat a parlament elé terjeszti, vagy népszavazásra bocsátja az új alaptörvényt.
   
Az elnök a választási törvény mélyreható felülvizsgálatát is megígérte. Minden politikai pártot bevonnak ebbe a munkába, függetlenül attól, hogy van-e képviselőjük a parlamentben. Hozzátette, hogy a 2014-es elnökválasztásra külföldi megfigyelőket is meghívnak. "Minden intézkedést megteszünk, hogy biztosítsuk a szabad és tisztességes választásokat, ideértve nemzetközi megfigyelők részvételét" - mondta az elnök.
   
Ugyancsak módosítják a pártokról szóló törvényt. Az elnök szerint ezáltal lehetővé válik "a pártok hatékonyabb hozzájárulása az ország megújításának folyamatához".
   
Buteflika emlékeztetett arra, hogy első elnöki mandátuma (1999-2004) idején megteremtették a békét és a biztonságot, majd második megbízatása (2004-2009) alatt "ambiciózus fejlesztési programok" indultak. Mindezt a demokratikus folyamat elmélyítését célzó politikai reformokkal kívánja betetőzni harmadik elnöki mandátuma alatt - tette hozzá.
   
Az egyiptomi és tunéziai vezetőket elsöprő népfelkelésektől eltérően Algériában eddig csak a fővárosban voltak tüntetések, amelyek résztvevői az életszínvonal emelését és demokratikus reformokat követeltek. Az egyre népesebb tüntetések azonban már mindennapossá váltak, és fenyegetést jelentettek az OPEC-tag Algéria stabilitására. A kormány mindeddig az olajból származó bevételekkel szerelte le a tüntetőket, ebből finanszírozta a gazdasági követelések teljesítését.
   
"Nagyon fontos annak elismerése, hogy nemcsak a társadalmi és gazdasági, hanem a politikai reformok is segítenek a válság megoldásában" - mutatott rá Mohamed Lagab politikai elemző, az algíri egyetem tanára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!