Külföld

2011.03.25. 13:05

Szélhámos indiai pilótákat lepleztek le

Indiában bevonták a jogosítványát tizenöt pilótának, miután kiderült róluk, hogy a kiképzésük alatt a kötelezően előírtnál jóval kevesebb óraszámot töltöttek repüléssel.

MTI

Bharat Bhusan, az indiai polgári légügyi hatóság (DGCA) vezérigazgatója pénteken elmondta, hogy az érintettek  az északnyugat-indiai Radzsasztán egyik pilótaiskolájában tanultak, ahol meghamisították a levegőben vezetéssel töltött órák számát igazoló dokumentumokat.
   
"Egy pilótának minimum 200 órát kell repülnie ahhoz, hogy jogosítványt szerezhessen. Számos repülőgép-vezető (a radzsasztáni pilótaiskolából) ebből mindössze 50-60 órát teljesített" - mondta el Umes Misra, a radzsasztáni korrupcióellenes hivatal munkatársa.
   
Az utóbbi hetekben több hasonló esetre derült fény. Az indiai hatóságok azután kezdtek el vizsgálódni, hogy januárban egy női pilóta Goa repülőterén a hátsó kerekek helyett az első futóműre tett le egy utasszállító gépet. Az IndiGo fapados légitársaság alkalmazottja ellen vizsgálat indult, és kiderült, hogy az illető hamis vezetői engedéllyel rendelkezik, és leszálláskor már többször elkövetett súlyos hibákat. Parminder Kaur Gulatit azóta őrizetbe vették, és nem sokkal később az Air India légitársaság egyik alkalmazottja is hasonló sorsra jutott. Az utóbbi két hétben négy pilóta került rendőrkézre szintén hamisított repülési engedély miatt.  
   
A repülőgép-vezetéshez szükséges dokumentumokat vizsgáló és kibocsátó indiai légügyi hatóság elismerte, hogy hibát követett el az utasok ezreinek életét veszélyeztető felületes munkájával, és egy illetékes a napokban közölte: mintegy 4 ezer bizonyítvány alapos ellenőrzését kezdik meg, és országszerte 40 iskolában tartanak vizsgálatot. A DCGA vezetője a hét elején ígéretet tett arra, hogy három hónapon belül fényt derítenek a visszaélésekre. 
   
A botrány újfent rávilágít az Indiában burjánzó korrupció súlyos problémájára, arra, hogy pénzért bármilyen képesítés megvásárolható. "A szélhámosság nemcsak a légiiparra korlátozódik, hanem még számos más területen jelen van" - mutatott rá az orisszai parlament egyik képviselője az NDTV-nek adott nyilatkozatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!