Külföld

2011.02.16. 16:58

Plágiummal gyanúsítják a német védelmi minisztert

Alaposan megtépázhatja a német védelmi miniszter hírnevét és népszerűségét, ha beigazolódik az a több újság által szerdán közölt állítás, amely szerint doktori disszertációjában "idegen tollakkal ékeskedett": anélkül vett át több oldalt kitevő részeket más szerzők műveiből, hogy ezt lábjegyzetben vagy a forrásmunkák jegyzékében feltüntette volna.

MTI

Karl-Theodor zu Guttenberg, a Merkel-kormány legnépszerűbb minisztere 2007-ben doktorált a bayreuthi egyetemen az amerikai és az európai alkotmányosság kérdéseiből. Munkáját, amelyhez 50 oldalas irodalomjegyzéket csatolt, kitűnőre értékelte a vizsgabizottság, a későbbi miniszter summa cum laude minősítést kapott. A doktori mű 2009-ben könyv alakban is megjelent.
   
Egy svájci professzor a múlt héten ezt a kötetet olvasta, és rutinszerűen ellenőrizte a Google kereső egyik szolgáltatásának segítségével, nem "koppintott-e" a szerző másoktól. Egy kiemelt szövegrészt beadva a kereső nyomban találatot jelzett: a Neue Zürcher Zeitung egy 2003. júniusi számában megjelent írás több bekezdése szóról szóra egyezett a doktori disszertációval. A professzor tovább próbálkozott, végül nyolc helyen talált rövidebb-hosszabb átfedéseket anélkül, hogy az idézetek tényét zu Guttenberg lábjegyzetben vagy a forrásművek jegyzékében feltüntette volna - írta szerdai számában a Süddeutsche Zeitung.
   
A Frankfurter Allgemeine Zeitung online kiadása, a faz.net pár órával később azt állította, hogy a disszertáció bevezetése szinte szó szerint megegyezik a frankfurti konzervatív újság 1997. november 27-i számában megjelent cikkel. Ennek szerzője, Barbara Zehnpfennig politológus Amerikának mint európai példaképnek a jelentőségéről elmélkedett. A forrásra való utalás itt is hiányzik: sem a szövegben, sem lábjegyzetben nem hivatkozik rá zu Guttenberg. Egyedül a forrásmunkák jegyzékében említi meg Zehnpfennig írását, ami a faz.net szerint "egyértelműen tudatos plágiumnak" minősül.
   
A Süddeutsche Zeitung idézi a bayreuthi egyetem szabályzatát, amely kimondja: doktoraspiránsoknak nyilatkozniuk kell arról, hogy benyújtott munkájukat önállóan alkották meg, és kizárólag a felsorolt segédeszközöket vették igénybe. Amennyiben beigazolódik a gyanú, úgy a védelmi minisztert megfoszthatják doktori címétől - írta a müncheni újság. A baden-württembergi közigazgatási bíróság egy 2008-as ítélete szerint ugyanis visszavonható a doktori fokozat, amennyiben egyes passzusait "ismételten és tervszerűen" koppintotta a szerző.
   
A védelmi miniszter visszautasította a gyanúsítást, hozzátéve: ha egyes idézetek esetében hiányozna vagy hiányos volna a lábjegyzet, úgy azt a disszertáció következő kiadásában pótolni fogja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!