Külföld

2011.01.14. 15:46

Zavargások Haiti fővárosában

Őrizetbe vettek tíz személyt Port-au-Prince-ben, miután péntek reggel zavargások törtek ki a haiti főváros központjában - közölte a rendőrség.

MTI

Szemtanúk elmondták, hogy a rendbontók barikádot emeltek, több lövés is eldördült, az utakon pedig lángoló gumiabroncsokat lehetett látni.
   
"Őrizetbe vettünk tíz személyt" - mondta el a nemzeti rendőrség szóvivője, Gary Desrosiers a haiti rádióknak adott nyilatkozatában, azt azonban nem részletezte, mi váltotta ki a zavargásokat.
   
Az incidens azután történt, hogy az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) átadta René Préval távozó elnöknek a haiti elnökválasztások november 28-án tartott, vitatott első fordulójáról készült jelentést, amelyben azt javasolják, hogy a második helyen végzett, így továbbjutott Jude Célestin helyére a harmadik helyezett népszerű énekes, Michel Martelly kerüljön, és az első helyen befutó, de abszolút többséget nem szerző Mirlande Manigat ellen ő induljon a következő fordulóban.
   
Martelly támogatói decemberben az előzetes eredmények kihirdetése után csalást emlegettek, és erőszakos tüntetésbe kezdtek, mire Préval az AÁSZ segítségét kérte a választási jegyzőkönyvek ellenőrzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!