Külföld

2011.01.26. 11:17

Hivatalosan is megalakult az új afgán parlament

Hamid Karzai afgán elnök hivatalos keretek között megnyitotta szerdán az új afgán parlament első ülését, véget vetve ezzel a választási csalások miatt hónapok óta húzódó politikai válságnak.

MTI

A nyitóülésen Karzai beszédet mondott a parlamentben, majd beiktatta a képviselőket, akik kezüket a Koránra téve esküdtek fel kötelességeik teljesítésére. Beszédében az államfő kifejezte reményét, hogy a tálib hatalom megdöntése után megalakult második nemzetgyűlés munkája eredményes lesz, és emlékeztette a képviselőket, hogy választási győzelmüket még mindig sokan vitatják.
   
"Sok sikert kívánok a törvényhozóknak, és azt kívánom, hogy alkotmányunknak megfelelően a kormány mindhárom alappillére teljesítse feladatait egy virágzó és stabil Afganisztán érdekében - mondta a ceremónián az elnök. - Sok kérdésre kell még válaszolnunk a parlamenti választásokkal kapcsolatban."
   
A szeptemberi választásokat követően az illetékes hatóságok számos csalásra derítettek fényt, és több nyertes jelöltet kizártak a parlamentből. Egyelőre nem világos, hogy a visszaélések kivizsgálására alakult, viták középpontjában álló bíróság tud-e még változtatni a választási eredményeken. Az első ülés szerdai megnyitását a nyertes törvényhozók győzelmének tekintik, akik azzal fenyegették meg Karzait, hogy nélküle kezdik meg a munkát, ha ragaszkodik tervéhez, és egy hónappal elhalasztja a parlament összehívását.
   
Beszédében Karzai az országban állomásozó külföldi csapatok szerepéről is szót ejtett. Kijelentette, hogy semmilyen kívülálló nem szólhat bele az afgán kormány munkájába, de hozzátette, hogy hálás a nemzetközi közösségnek és a NATO csapatoknak a segítségükért. "Az afgán biztonság erők jó állapotban vannak, és mindent megteszünk, hogy erősítsük csapatainkat mind létszámban, mind minőségben. Ez pedig lehetővé teszi majd a nemzetközi erőknek, hogy hazatérjenek" - hangsúlyozta a elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!