Külföld

2010.12.13. 11:22

Redford, de Niro és Sting is kiáll a megkövezésre ítélt iráni asszony mellett

Több mint nyolcvan író, színész, zenész, politikus és akadémikus, köztük Robert Redford, Robert de Niro és Sting is aláírta azt a nyílt levelet, amely a házasságtörésért megkövezésre ítélt iráni nő szabadon bocsájtására szólít fel.

MTI

A legfelsőbb iráni vallási vezetőnek, Ali Hameneinek és Mahmúd Ahmadinezsád elnöknek címzett nyílt levélben az aláírók kijelentik : "Szakine Mohammadi Astiani már eleget szenvedett". "Mi, alulírottak felszólítjuk az iráni kormányt, hogy azonnal engedje szabadon Astianit, valamint fiát Szadzsad Kaderzadét és ügyvédjét, Hutan Kiant." - olvasható a The Times című újság hétfői számának címlapján megjelent levélben.
   
A felszólítást Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi vezetője, Bertrand Delanoe, Párizs polgármestere és az irodalmi Nobel-díjas Wole Soyinka is aláírta.
   
Astianit házasságtörésért és a férje megölésében való bűnrészesség miatt ítélték megkövezésre, de büntetését az óriási nemzetközi felháborodás hatására idén felfüggesztették. Az asszonyt azonban továbbra is fogva tartják, és lehetséges, hogy a gyilkosságban játszott szerepe miatti ítélet alapján felakasztják.
   
Az EU "barbárnak" nevezte a büntetést, a Vatikán is kegyelmet kért az asszonynak, Brazília pedig menedékjogot ajánlott neki.
   
Bár Irán szerint Astiani esete kizárólag az ország igazságszolgáltatására tartozik, mára nemzetközi politikai üggyé vált az ítélet, és az iráni Emberjogi Tanács szerint jó esély van arra, hogy az asszony megmenekül a büntetés elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!