Külföld

2010.11.23. 09:09

Új-zélandi bányarobbanás: egyre kevesebb a remény, hogy túlélőket találnak

Az új-zélandi rendőrfőkapitány, Howard Board egyre kevesebb esélyt látott kedden arra, hogy a pénteki robbanás miatt a bányában rekedt 29 bányász még életben van.

MTI

"A helyzet komor, és óráról órára, napról napra komorabb" - mondta újságíróknak Board.
   
Az új-zélandi miniszterelnök, John Key is pesszimistán nyilatkozott a vájárok túlélési esélyeiről a parlamentben: "Reméljük, hogy az eltűntekkel minden rendben van, és imádkozunk értük. De tekintve, hogy közel négy napja nem léptünk velük kapcsolatba, a helyzet súlyos. Optimistának kell maradnunk, de rendőrség már számol emberveszteséggel is."
   
Az új-zélandi hatóságok kedden bemutattak egy eddig ki nem adott, megdöbbentő felvételt a médiának és a bányászok hozzátartozóinak, amelyet a biztonsági kamerák rögzítettek a bánya bejáratánál. A videón 50 másodpercen keresztül sűrű, fehér porfelhő gomolyog ki a tárnából és kisebb kövek gurulnak ki belőle. A vetítésen a bánya egyik vezetője is jelen volt, aki szerint a felvételeknek "kijózanító" hatása volt a családtagokra.
   
A mélyben rekedtek kimentését még nem sikerült megkezdeni, mert a bányában továbbra is mérgező és robbanékony gázok keringenek, illetve tűz is parázslik a tárnában. Pénteken leküldtek a bányába egy felderítő robotot, amely azonban felmondta a szolgálatot, mielőtt elérte volna bányászok feltételezett tartózkodási helyét.
   
Judith Collins rendőrségi ügyekért felelős miniszter elmondta, osztozik a bányászok családtagjainak aggodalmában, amiért még nem kezdődött meg a mentés, de kifejtette, hogy nem kockáztathatnak újabb életeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!