Külföld

2010.11.10. 17:56

Hivatalosan is megerősítették: a kolerajárvány elérte haiti fővárosát

A haiti egészségügyi miniszter megerősítette, hogy az ország nagy részét sújtó kolerajárvány elérte a 3 milliós fővárost, Port-au-Prince-t is - adta hírül a BBC News.

MTI

A január 12-i földrengés által lerombolt városban, ahol a lakók fele sátortáborokban él, a kolera gyors terjedésére számítanak. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) azt jósolja, hogy Haitiban az elkövetkező években még több tízezren fertőződhetnek meg a kórral.
   
A haiti egészségügyi minisztérium szerdai közlése szerint október óta már 643 ember életét követelte a hasmenéssel és hányással járó, gyors kiszáradáshoz vezető betegség. Port-au-Prince-ben egy kolerás halálesetet állapítottak meg, és 115 gyanúsat vizsgálnak, túlnyomórészt az egyre bővülő Cité Soleil nyomornegyedben. Országszerte már majdnem 10 ezer embert vittek kórházba a betegség tüneteivel.
   
"A kolerajárvány már nem csak egy egyszerű egészségügyi szükséghelyzet, hanem nemzetbiztonsági üggyé vált" - hangsúlyozta Gabriel Thimote, a közegészségügyi minisztérium főigazgatója egy sajtótájékoztatón.
   
Jon Kim Andrus, a PAHO igazgatóhelyettese elmondta, hogy nehéz jóslatokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, milyen méreteket ölt majd a betegség Haitiban. Az egészségügyi szervezet az 1990-es években Peruban kitört, majd 16 latin-amerikai országra átterjedt, 6 éven át tartó kolerajárvány statisztikái alapján azonban arra a következtetésre jutott, hogy akár 270 ezren is megfertőződhetnek a 10 milliós közép-amerikai országban. Andrus ugyanakkor megjegyezte: a helyzet akár a jósoltnál is rosszabb lehet, tekintettel arra, hogy Haitiban rosszabb körülmények uralkodnak, mint annak idején Peruban, és eddig a halálozási arány is magasabb annál, mint amit a latin-amerikai járvány tombolásakor feljegyeztek. A szakember szerint a legfontosabb teendő most a haiti lakosság felvilágosítása a betegség megelőzésével, illetve kezelésével kapcsolatos tudnivalókról.
   
A múlt héten a karibi országon átvonuló Tomas hurrikán, és a vele járó heves esőzések csak tovább nehezítették a lakosság hozzáférését az alapvető higiéniához, és sokan szennyezett vízből isznak, amely a betegség terjedésének egyik fő forrása. A Port-au-Prince-ben dolgozó segélymunkások elmondták, hogy a legnagyobb biztonságban még mindig a sátortáborok lakói vannak, akik hozzá tudnak férni a tiszta vízhez, ellenben a régi fővárosi nyomornegyedekben élők komoly veszélynek vannak kitéve.
   
A PAHO arra is figyelmeztet, hogy a kolerajárvány könnyen átterjedhet a szomszédos Dominikai Köztársaságra, s ezért szakértőket küldött az országba a lakosság felkészítése céljából. Október végi megjelenése óta a betegség Haiti tíz megyéjének felére terjedt ki. Az országban korábban még sohasem jegyeztek föl kolerát, amely Európát is csak 1829-ben érte el India felől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!