Külföld

2010.11.05. 06:04

Halálos földcsuszamlás Costa Ricán

Házakat temetett be és legalább 20 ember halálát okozta csütörtökön Costa Ricán egy földcsuszamlás, melyet a két nap óta tartó heves esőzések váltottak ki - közölték a mentőalakulatok.

MTI

   
A szerencsétlenség a közép-amerikai ország fővárosától, San Josétól 16 kilométerre fekvő San Antonióban történt. A Costa Rica-i meteorológiai intézet jelentése szerint csak szerdán a térségben két óra alatt 161 milliméter csapadék hullott. San Antonio közelében megáradt egy folyó is, így közel 600 embert költöztettek San José-i menedékhelyekre.
  
 Az egyik helybeli, aki a hegyoldal omlásakor otthonában tartózkodott, elmondta, hogy egyszer csak nagy robajra lett figyelmes, amely "olyan volt, mintha egy repülőgép szállt volna le".
  
 A mentési munkálatokban több tucatnyian vesznek részt. Eddig már 20 ember holttestét húzták ki a kőtörmelékek közül, és legalább 12-re becsülik az eltűntek számát. Az utakat sok helyen nagy szikladarabok és faágak borítják. Több család rokonsága lapátokkal érkezett a helyszínre, hogy segítsen a törmelékek eltakarításában, de a hatóságok elküldték őket, mivel fennáll egy újabb földcsuszamlás veszélye.
  
 Az országban az özönvízszerű esőzések miatt a legtöbb iskolában szünetelt a tanítás. A hatóságok közölték, hogy a Csendes-óceán partvidékén több települést elöntött a víz.
  
 Közép-Amerikában idén már 300 ember halálát okozták az áradások és a földcsuszamlások.

Ezek is érdekelhetik