Külföld

2010.11.19. 17:36

Apró holttestek temploma: 1700 abortuszos magzatot rejtett egy thai szentély

További több száz magzatra bukkantak kedd óta a rendőrök egy thaiföldi buddhista templom halottasházában, ahová az erős bűz miatt hívták ki őket a helyiek.

MTI

   
Az első vizsgálatok után 348, műanyag zacskóba csomagolt magzatról adtak hírt a thai hatóságok, ám péntekig még körülbelül 1700 apró holttestet találtak azokban az átmeneti sírokban, ahová a hamvasztás előtt temetik a halottakat.
   
A magzatokról kedd óta bebizonyosodott, hogy illegálisan abortuszt végző klinikákról származnak. Az ügyben már több embert őrizetbe vettek, köztük egy kórházi dolgozót is, aki beismerte, hogy az év eleje óta ő szállította a magzatokat a halottasházba. Letartóztattak két temetkezési vállalkozót is, akiket a holttestek rejtegetésével gyanúsítanak. Egyikőjük bevallotta, hogy egy abortuszklinika tavaly novemberben megbízta őt a magzatok megsemmisítésével. Az nem derült ki, hogy eddig miért nem hamvasztották el a holttesteket.
   
A vállalkozókat maximum egy év börtönre és 67 dolláros pénzbüntetésre ítélhetik, de a kórházi dolgozó akár öt év börtönt és 333 dolláros büntetést is kaphat.
   
Az abortusz három eset kivételével tilos Thaiföldön: engedélyezett, ha a nő megerőszakolás miatt lett terhes, ha a terhesség veszélyezteti az anya egészségét vagy a magzaton kóros elváltozást állapítanak meg. Abhiszit Veddzsadzsiva thai miniszterelnök az esetre reagálva pénteken azt mondta, kormánya nem vizsgálja felül az abortusszal kapcsolatos törvényeket, mert azok "megfelelőek és kellően rugalmasak". Ugyanakkor hozzátette, hogy többet tesznek majd az illegális terhességmegszakítások megelőzéséért.