Külföld

2010.09.14. 19:54

Betiltották az arcot elfedő kendőt Franciaországban

Franciaországban a szenátus is megszavazta kedden azt a törvényt, amely megtiltja az arcot teljesen elfedő kendő - lényegében két iszlám női viselet, a nikáb és a burka - viselését nyilvános helyen.

MTI

 A tilalom jövő tavasszal lép hatályba, ha az alkotmánybíróság nem talál benne hibát. A késleltetéssel a törvény propagálását segítik elő. A szavazás 246:1 arányú volt, ami nem tükrözi azt a hatalmas társadalmi vitát, amelyet az előterjesztés kiváltott. Franciaország az első európai állam, ahol ilyen általános tilalmat fogadtak el. Hasonló törvény készül Belgiumban is.
   
Franciaországban hivatalos becslés szerint mintegy 1900 nő hord ilyen viseletet. A törvény szövege úgy fogalmaz, hogy "az arc eltakarása tilos közterületen". Ez az utcákon túlmenően "a közönség előtt nyitott helyeket" jelenti, vagyis az üzletek, a járművek, vendéglátó helyek, valamint a közintézmények is beletartoznak.
   
Konkrétan nem nevezi meg a törvény a két inkriminált ruhadarabot: a nikábot (ezen csak a szemek számára van rés) és a burkát, amely tetőtől talpig eltakarja az egész testet, és a viselője csak a szöveten keresztül lát.
   
A szabálysértőket 150 euróval és/vagy állampolgári ismeretek tanfolyammal büntetik. Egy év börtönnel és 30 ezer euró pénzbüntetéssel sújtják azt, aki rákényszerít egy nőt az ilyen viselet hordására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!