Külföld

2010.08.28. 07:57

Tálibok megtámadtak egy amerikai támaszpontot Afganisztánban

Tálib lázadók támadást indítottak két támaszpont ellen Afganisztán keleti részén szombat hajnalban, de visszaszorították őket a bázisokat körülölelő gabonatáblákra - közölte az afgán rendőrség.

MTI


Az afgán biztonsági erők információi szerint a Chapman és a közelében fekvő Salerno támaszpontot érte egyidejűleg támadás.
   
NATO-források szerint legkevesebb 13 támadót megöltek - köztük négy olyat, akik robbanószerrel megrakott mellényt viseltek - és ötöt elfogtak, míg a külföldi és az afgán katonák közül senki sem sebesült meg.   
   
A Pakisztánhoz közel lévő, jól megerősített Chapman bázison követett el tavaly december 30-án merényletet egy jordániai kettős ügynök, aki megölte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hét alkalmazottját és egy jordániai hírszerző tisztet.
   
 Dacára annak, hogy mintegy 150 ezer fős külföldi haderő állomásozik Afganisztánban, a biztonsági helyzet katasztrofális, soha nem volt ilyen rossz a tálib rendszer 2001-es megbuktatása óta. A tálibok vezette lázadók egyre több és vakmerőbb támadásokat indítanak országszerte, hogy megbuktassák Hamid Karzai kormányát, és kiűzzék Afganisztánból a külföldi csapatokat.
   
A háború kezdete óta több mint kétezer külföldi katona - többségükben amerikai - vesztette életét az ázsiai országban. Polgári személyek százai keveredtek bele fegyveres összetűzésekbe, s az ENSZ statisztikái szerint az idei év első hat hónapjában már 31 százalékra nőtt arányuk a halottak között.

Ezek is érdekelhetik