Külföld

2010.08.04. 09:06

Olajkatasztrófa: sikerült eltömíteni a sérült olajkutat a Mexikói-öbölben

Sikerült eltömíteni a Mexikói-öböl mélyén megsérült olajkutat, és elzárni a feltörő nyersolaj útját - közölte szerdán a BP olajtársaság.

nincs nev

Cement és nehéziszap pumpálásával elérték, hogy normalizálódjon a nyomás a kútfejnél, ami lehetőséget teremt a kút teljes és végleges lezárására. A művelet nyolc óra hosszat tartott. A cég közleménye szerint a kutat megfigyelés alatt tartják, hogy biztosak legyenek, stabil marad a nyomás benne. A megfigyelés eredményétől függően szükség lehet újabb cement és nehéziszap pumpálására - tudatta a BP. 
   
Az eltömítést két szakaszban végzik. A most elvégzett első, mechanikai elfojtásnak nevezett szakaszban nehéziszapot és cementet pumpáltak a felszínről a másfél kilométer mélységben, a tengerfenéken fekvő kútba. Ezzel az eljárással lehet visszafogni az olajrétegből feltörő nyomást.
   
Az eltömítés második, fenékelfojtásnak nevezett szakaszában szintén nehéziszapot és cementet pumpálnak le az oldalirányból végrehajtott két mentesítő vájatba, amivel a tengerfenék alatt próbálják meg elzárni a feltörő olaj útját. Erre augusztus közepén kerülhet sor.
A mostani sikeres művelet 106 nappal a Deepwater Horizon olajkitermelő platform április végi robbanását és elsüllyedését követően történt. Ez volt a legsúlyosabb természeti katasztrófa az Egyesült Államok történetében. Mintegy 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) kőolaj ömlött a tengerbe, súlyosan veszélyeztetve öt part menti amerikai állam élővilágát a Mexikói-öbölben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!