Külföld

2010.08.26. 17:28

Az amerikai erők fokozzák a tálib vezetők elleni harcot Afganisztánban

Az amerikai erők az utóbbi időben fokozták a tálib felkelők vezetői elleni harcot Afganisztánban: három hónap leforgása alatt csaknem 400 lázadóvezért öltek meg - írja a spiegel.online.

MTI

A német hírmagazin internetes kiadása amerikai diplomatákra és vezérkari forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a "célzott likvidálási műveleteket" a hadsereg különleges egységei (special forces) hajtották végre. Emellett májustól július végéig 1395 személyt - köztük számos tálib harcost - vettek őrizetbe afganisztáni rajtaütéseik során. Akcióik célja a tálibok ellenállásának a megtörése, parancsnoki állományának meggyengítése és a pokolgépes merényleteket előkészítő hálózat leleplezése.
   
Bennfentesek számára nem újdonság a különleges egységek erősödő bevetése. Csakhogy az 2001 óta tartó afganisztáni háború történetében első ízben fordult elő, hogy konkrét számok hangzottak el azokról a katonai műveletekről, amelyekről sem a NATO, sem a washingtoni védelmi tárca nem szokott a nyilvánosság előtt beszélni - jegyezte meg a spiegel.online.
   
A David Petraeus tábornok vezette NATO-csapatok főnöksége augusztus második hetében szigorúan bizalmas jellegű tájékoztatást adott a 2009 vége óta zajló nagyszabású tálibellenes offenzíváról. Diplomaták és magas rangú katonai vezetők ebből megtudhatták, hogy az elmúlt három hónapban legalább 365 magas rangú és középszintű tálib parancsnokot öltek meg a különleges erők célzott műveletei során.
   
A május 8-tól augusztus 8-ig terjedő időszak mérlegét megvonó beszámoló ritka bepillantást engedett az afganisztáni háborúnak egy olyan oldalába, amelyet eddig csak a washingtoni kormány és a NATO-államok néhány csúcsszintű politikusa ismerhetett. A tábornokok szó szerint arról beszéltek, hogy a tálib parancsnokokat és az elfogott személyeket "kivontuk a játékból". Ez a szóhasználat amúgy a különleges erőkre jellemző, és azt tükrözi, hogy az amerikai dominanciájú katonai vezetés (Afganisztánban) közel áll az elitcsapatok módszereihez.
   
A látványos statisztika a német hírmagazin szerint azt mutatja, hogy a katonai vezetés a következő hónapokban fordulatot akar elérni az afganisztáni hadszíntéren. Petraus tábornok - elődjéhez, Stanley McChrystalhoz hasonlóan  - a különleges egységek bevetésével akarja döntésre vinni a dolgot.
   
Az elitegységek harci sikerei mindazonáltal megnehezíthetik az együttműködést a kabuli kormánnyal. Az afgán fővárosban dolgozó külföldi diplomaták aggódva teszik föl a kérdést, vajon miként egyeztethető össze a tálib hierarchia felső szintjének likvidálása Kabulnak azzal a deklarált szándékával, hogy integrálja a társadalomba a lázadókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!