Külföld

2010.08.15. 14:52

Árvizeket okozott az özönvízszerű eső Szlovákiában

Árvizeket és komoly közlekedési gondokat okozott az özönvízszerű eső vasárnap Szlovákiában.

MTI

A rövid idő alatt leesett rendkívüli mennyiségű csapadék következtében a Nyitra, a Handlovka és Rajcianka folyók kiléptek a medrükből, s elöntötték Privigyét és Nyitrabányát (Trencsén megye). Mindkét város környékén víz alatt vannak a közutak is, ami azonnal bonyodalmakat okozott a közlekedésben. 

Nyitrabányán az egyik hidat is elvitte a víz, ami tovább bonyolítja a helyzetet. Megszakadt a vasúti közlekedés is, mert mindkét város pályaudvarát víz öntötte el. Az ár több személygépkocsit is elsodort. Privigyén a helyi hatóságok válsághelyzetet rendeltek el.

Súlyos gondok vannak Garamszentkereszten (Besztercebánya megye) és néhány más településen is. Németprónán (Nitrianské Pravno) víz alatt van a település központja, s a falun áthaladó országos főúton megszakadt a közlekedés. Túrócszentmártonban a csatornarendszer nem bírta elvezetni a hirtelen lezúduló csapadékot, a város utcái megteltek vízzel, s mindenféle hulladékkal.

Több településen számos ház is víz alá került, a pincék megteltek vízzel és néhány tucatnyi embert ki kellett telepíteni. Sok helyen megszakadt az áram- és a gázszolgáltatás. 

A Nyitra felső folyásán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a szlovák hidrometeorológiai intézet, a Vág felső folyásán valamint a Liptó folyócskán másodfokú a készültség.

Vasárnap délután Daniel Lipsic belügyminiszter, valamint Lubomír Galko védelmi miniszter is ellátogatott az árvíz sújtotta településekre.

 Kokes János, az MTI tudósítója jelenti

 

Ezek is érdekelhetik