Külföld

2010.05.28. 15:20

Olasz papok titkos szeretői a cölibátus eltörlését kérték a pápától

Példátlan levelet küldött a pápának negyven olasz nő, akinek partnere katolikus pap vagy világi szerzetes. Az egyházfik szeretői az egyházfőhöz intézett nyílt üzenetükben hangsúlyozták, hogy a papoknak "meg kell tapasztalniuk az érzelmeket, a szerelmet és azt, hogy milyen szeretve lenni" - jelentette csütörtökön római keltezésű tudósításában a brit The Guardian napilap.

MTI

A nyílt levél szerzői megértést kérnek azok számára, akik "titokban élik ki azokat a ritka pillanatokat, amelyeket a papnak nyújtani sikerül a számukra és napi szinten megélik az embereik kételyeit, félelmeit és bizonytalanságát."
   
A papi nőtlenség ügye márciusban egy időre felkerült a Vatikán napirendjére. Ekkor XVI. Benedek egyik vezető tanácsadója, Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek úgy nyilatkozott, hogy a cölibátus eltörlése elejét vehetné a papok körében tapasztalt szexuális visszaéléseknek. A javaslatot azonban sietve visszavonta, miután a pápa kiállt a "cölibátus szent elve" mellett.
   
A papok szeretői azt állítják, akkor döntöttek a megszólalás mellet, amikor az egyházfő egy olyan elv szentsége mellett foglalt állást, amely "nem szent, hanem ember alkotta szabály". A kereszténység korai évszázadaiban a papok még gyakran házasodtak, de ma már csak a keleti rítusú katolikusok számára engedélyezett a frigy, vagy az olyan lelkipásztorok számára, akik egy másik keresztény felekezet tagjaként nősültek meg, mielőtt áttértek a katolikus hitre.
   
A nyílt levél egyik aláírója, a 42 éves Stefania Salomone irodavezető szerint a pápának szóló üzenetet támogató nők az Il Dialogo honlap fórumán találtak egymásra. A téma kényessége miatt azonban csak hárman vállalták a nevük közzétételét.
   
Mivel a katolikusokat arra tanították, hogy felnézzenek papjaikra, a papi szeretők által otthagyott nők "gyakran elveszítik hitüket az összes férfi iránt" - mondta Salomone. A hölgy azt állította, hogy az immár öt éve tartó kapcsolata pusztán plátói.

Egy másik aláíró, Antonella Carisio azonban azt állította, hogy egy olyan brazil pappal volt viszonya, aki gyakran ott aludt a házában. Amikor kapcsolatukat egy másik pap leleplezte, a brazilt Rómába helyezték át. "Távozásakor eljegyzési gyűrűt adott nekem" - mondta Carisio.
Ám a pap, aki később visszatért Brazíliába, a héten úgy nyilatkozott a globalPost hírügynökségnek, hogy Antonella Carisio "csak egy barát volt, egy bizalmas, de sohasem voltam belé szerelmes."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!