Külföld

2010.05.13. 13:00

Kirgizisztánban a volt elnök hívei elfoglaltak egy közigazgatási épületet

Elfoglaltak egy közigazgatási épületet a kirgizisztáni hatalomból kiszorított Kurmanbek Bakijev elnök hívei csütörtökön az ország déli részén lévő Os városában, és többek között Bakijevnek a tisztségébe való visszahelyezését követelték.

MTI

Roza Otunbajeva, az átmeneti kormány feje elítélte az eseményeket, és fogadkozott, hogy nem engednek a tüntetők követeléseinek. A rend fenntartását az ideiglenes kabinet elsődleges feladatának nevezte, hozzátéve: megakadályoznak minden olyan kísérletet, amely a helyzet megingatását célozza, és megtesznek minden azért, hogy szertefoszlassák a revansisták vágyait.
   
Az AKI kirgiz hírügynökség jelentése szerint a város főterén reggeltől gyülekeztek az ex-államfő támogatói és ellenfelei. A szembenállók többször összecsaptak egymással. Később Bakijev hívei megrohamoztak egy közigazgatási épületet, és az őrök legyűrésével behatoltak oda. Az első emelet minden ablakát kiverték. Tiltakoztak az ellen, hogy az átmeneti kormány elfogadja az alkotmány új tervezetét, követelték, hogy helyezzék vissza a hatalomba Bakijevet, illetve a korábbi helyi kormányzót és első helyettesét. A követelések között szerepelt az is, hogy szüntessék be az eljárást a korábbi belügyminiszter, Moldomusa Kongantijev ellen.
   
Az elfoglalt épülethez mentek később az átmeneti kormány támogatói is. Szemtanúk szerint a rendfenntartó erők nem avatkoztak be az eseményekbe.
Ezzel egy időben a kirgiz főváros, Biskek főtéren a parlamentnél tömeg gyülekezett, de egyelőre nem ismert az ott lévők szándéka.
   
Bakijev április 7-én menekült el a közép-ázsiai volt szovjetköztársaság fővárosából, miután a biztonsági erők tüzet nyitottak a távozását követelő tüntetőkre, azok pedig feldúltak több kormányzati épületet. Az erőszakcselekményekben legalább 85 ember vesztette életét.
   
A volt államfő előbb Osban keresett menedéket, később Kazahsztánba utazott, majd onnan Fehéroroszországba távozott, ahol jelenleg is tartózkodik.
   
Az átmeneti kormány a múlt héten megfosztotta mentelmi jogától a volt elnököt, és utasította az ügyészséget, hogy kérje kiadatását Minszktől. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azonban hallani sem akar erről. Azt mondta: még senki sem kereste meg hivatalosan a kiadatás ügyében, de hozzáfűzte, hogy hasztalan is lenne egy ilyen kérés. Kirgizisztán elnöke a fehérorosz állam és elnöke védelme alatt áll - szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!