Külföld

2010.05.25. 17:04

Kettős állampolgárság: Szlovákiát nyugtalanítja

Szlovákia ellenzi a magyarországi állampolgársági törvény módosítását, amely lehetővé tenné a határon túli magyarok kettős állampolgárságát, s a maga számára biztonsági kockázatot lát benne.

MTI

A pozsonyi parlament keddi rendkívüli ülésén elfogadott határozatában mély nyugtalanságának adott hangot, s egyoldalúnak és elfogadhatatlannak minősítette a magyar lépést.
   
A szlovák fél szerint lépésével Budapest több kétoldalú és nemzetközi megállapodást sért meg. A szlovák törvényhozás ezért "elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése bármiféle területen kívül ható jogszabályt fogadjon el, amely a Szlovák Köztársaság állampolgárait is érinti anélkül, hogy e jogszabályt a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság közötti jószomszédi viszonyról és baráti együttműködésről szóló szerződés értelmében a Szlovák Köztársaság vezető politikai képviselőivel egyeztette volna".
   
Szlovákia ugyanakkor "óva intette" Magyarországot "az 1920-as trianoni békeszerződés és Európa második világháború utáni területi felosztásának újbóli megkérdőjelezésétől".

   
A 150 tagú törvényhozásban a határozatot 113 koalíciós és ellenzéki képviselő támogatta. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői a szavazáskor már nem voltak az ülésteremben. A Híd polgári párt képviselői, bár jelen voltak, nem vettek részt a szavazásban. Két független képviselő tartózkodott.
   
A határozat elfogadását többórás indulatos vita előzte meg. A szlovák kormányfő felszólította Orbán Viktor kijelölt miniszterelnököt, állítsa le az Országgyűlésben a törvénymódosítás folyamatát. Robert Fico szlovák kormányfő sürgette a héten hivatalba lépő magyar kollégáját, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a szlovákokkal, mert az általa tervezett jogszabály ellentétes a nemzetközi egyezményekkel.
   
"Ami a Magyar Köztársaságban történik, az Szlovákia számára életveszélyt jelent" - jelentette ki Fico. Megismételte: ha az Országgyűlés elfogadja a jogszabályt, Szlovákia kemény választ ad.
   
A kormányfő úgy vélte: a nagymagyar revizionizmus és nacionalizmus ma hivatalos politikává vált Budapesten. Azt állította: az állampolgársági törvény esetében nem a "kulturális", hanem a "politikai" magyar nemzet egyesítéséről van szó.
   
A müncheni egyezménynek és a bécsi döntésnek a magyar Országgyűlésben elhangzott állítólagos dicséretére utalva, a szlovák kormányfő úgy fogalmazott: "Vitánk Magyarországgal e szavak és tapsok után olyan vitává vált, amelyet egy határozottan a szlovák nemzeti felkelésen alapuló erős antifasiszta hagyományokat ápoló kormány folytat egy olyan állammal, amelybe lappangó módon kezd visszatérni a revizionizmus és a barna pestis".
   
Az MKP képviselői, miután Csáky Pál ismertette a párt álláspontját, s közölte: az MKP több képviselője is fel kívánja venni a magyar állampolgárságot, elhagyták az ülést.
   
"A képviselők ezt a lépést kettős - állampolgári és nemzeti - kötődésük megnyilvánulásának tartják. Mindegyikünk tiszteli szlovák állampolgárságát is. Az MKP minden képviselője, a jövőbeni parlamentben is, tevékenységében továbbra is irányadónak fogja tartani a szlovák alkotmány és a Szlovák Köztársaság törvényeinek tiszteletben tartását" - mondta Csáky.
   
"A mostani hisztériahullám csak arról lebbentette fel a leplet, hogy a jelenlegi kormánykoalíció állandóan ellenséget akar látni az itteni (szlovákiai) magyar közösségben" - hangsúlyozta Csáky.
   
A határozat elfogadása után a szlovák parlament megszakította rendkívüli ülését. Az ülés azután folytatódna, ha az Országgyűlés elfogadná a magyar állampolgársági törvény módosítását.
   
Ezen az ülésen a honatyák gyorsított eljárásban megvitatnák a szlovák állampolgársági törvény módosításának tervezetét. A kormány által előkészített módosítás lényege, hogy a jövőben elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önkéntesen felveszi más ország állampolgárságát.
   
Míg a politikai határozat szövegében egységesek voltak a szlovák pártok, addig a konkrét szlovák válaszlépésekkel kapcsolatban megoszlottak a vélemények.
   
Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a szlovák parlament ülésével kapcsolatban azt mondta: pártja eddig sem kívánt beleavatkozni a szlovákiai választási kampányba, és ez a továbbiakban sem áll szándékában.

Ezek is érdekelhetik