Külföld

2010.04.08. 12:31

Zavargások után - Feloszlatta a kirgiz parlamentet az átmeneti kormány vezetője (fotókkal)

Feloszlatta a kirgiz parlamentet csütörtökön a frissen létrejött átmeneti kormány vezetője, Roza Otunbajeva eddigi külügyminiszter. A hírt maga a politikus közölte újságírókkal Biskekben.

MTI

"A hatalomátadásról szóló határozat értelmében feloszlatjuk a törvényhozást" - jelentette ki. Megismételte, hogy kormánya hat hónapig fog működni, és ellátja a parlament funkcióit. Felszólította a lakosságot, hogy őrizze meg nyugalmát, tartózkodjon a fosztogatástól, rombolástól, és ne hagyja magát provokálni.

   
Beszámolt arról, hogy Kurmanbek Bakijev elnök, aki korábban elmenekült Biskekből, szülővárosában, Dzsalalábádban tartózkodik, hogy ott gyűjtsön támogatókat, és megvédje hatalmi pozícióit. Elmondta, hogy tárgyalni akarnak az államfővel lemondásáról. "Tevékenysége itt véget ért" - mondta. Kijelentette, hogy azok az emberek, akik előző nap életüket vesztették, a Bakijev-rendszer áldozatai. Otunbajeva azt állította, hogy csaknem az egész ország átmeneti kormánya ellenőrzése alatt áll, egyelőre kivétel Os és Dzsalalábád városa.
   
Ismail Iszakov védelmi miniszter hozzátette, hogy a teljes hadsereg és a határőrség az átmeneti kormány ellenőrzése alatt áll. 

   
Marat Mambetova kirgiz egészségügyi miniszter szerint csütörtök reggelig 68 halálos áldozata és 527 sebesültje volt az előző nap kirobbant összecsapásoknak. A sebesültek közül négyszázat kórházban ápolnak.
   
Omurbek Tekebajev, az ellenzék egyik vezére a tüntetők által elfoglalt állami televízióban azt állította, hogy csaknem százan haltak meg a különböző összecsapásokban az országban. A fővárosban az ellenzék elfoglalta a kormány székhelyét, amelyet már nem őriztek rendőrök.
   
Hírügynökségi beszámolók szerint látszólagos rend kezdett kialakulni Biskekben, csütörtök kora reggel még lehetett lövöldözést hallani, illetve fosztogatások voltak városszerte. Szinte egyetlenegy kormányépület sem maradt épen. Több intézményt felgyújtottak, illetve bezúzták bejáratát, ablakait. Az állami televízió épületét is megtámadták és kifosztották. Egy háromemeletes kínai áruházat felgyújtottak.    

   
A Biskek melletti Manasz légi bázison amerikai tisztek elmondták, hogy kirgiz tisztviselők szerdán 12 óra időtartamra leállították a légi forgalmat, de ez nem volt jelentős kihatással az ottani műveletekre, mert az esti órákra kevesebb repülést ütemeztek be. Az amerikai hadsereg ezt a támaszpontot használja tranzitállomásként az afganisztáni tálibokkal harcoló csapatainak ellátásához.
   
A kirgiz ellenzék egyik korábbi követelése az volt, hogy zárják be a bázist.
   
Otunbajeva csütörtöki sajtóértekezletén azt mondta, hogy a légi támaszpont nyitva marad. "Semmi sem változik" az Egyesült Államok és Kirgizisztán között született megállapodás kérdésében, amely rendelkezik az amerikai jelenlétről és a manaszi műveletekről.

   
Havonta mintegy 35 ezer Afganisztánba tartó és onnan visszatérő amerikai katona utazik át a manaszi katonai bázison.
   
Otunbajeva valaha Bakijev szövetségese volt. Szerdán előbb koordinátori szerepet vállalt az elűzött kormány és a felkelők között, majd bejelentette, hogy az újonnan megalakuló átmeneti kormány élére áll.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!