Külföld

2010.04.02. 12:18

Elektromos sokkolótól halt megy egy férfi - bocsánatot kért a rendőrség

Vancouver - Bocsánatot kért és kártérítést ajánlott fel a kanadai rendőrség csütörtökön (helyi idő szerint) egy lengyel férfi haláláért, aki annak következtében vesztette életét, hogy elektromos sokkolót használtak ellene a vancouveri repülőtéren.

MTI

Az incidens még 2007-ben történt. Az angolul nem beszélő Robert Dziekanski azért látogatott Kanadába, hogy meglátogassa a Kamloops városban élő édesanyját. A rendőrök azután léptek fel vele szemben, hogy a férfi dühöngeni kezdett, mert 10 órán át hiába várta az asszonyt a repülőtéren. Az intézkedő rendőrök fenyegetve érezték magukat, vallomásuk szerint a férfi egy tűzőgépet tartott a kezében, amikor az első lövést leadták rá a sokkoló-pisztolyból.
   
Egy kívülálló által készített, világszerte ismertté vált videofelvétel tanúsága szerint a 40 éves lengyel már megbilincselve feküdt a földön, amikor a rendőrök még újra sokkolták. A férfinak megállt a szíve, és 15 perccel később meghalt. Az intézkedő négy rendőrt 2008-ban felmentették.
   
"Az ön fia azért jött el Lengyelországból, mert új életet szeretett volna kezdeni itt, Kanadában. Mélységesen sajnáljuk, hogy erre nem volt lehetősége" - jelentette ki Dziekanski édesanyjának, Zofia Cisowskának a kanadai lovasrendőrség egyik vezetője.
Hozzátette: a bocsánatkérés nem jelenti azt, hogy a rendőrség beismerte volna Dziekanski megölését, de egyetértett azzal, hogy fellépésük hozzájárult a halálához. A bocsánatkérés és a meg nem nevezett összegű kártérítés fejében Zofia Cisowska visszalépett a rendőrség ellen indított polgári pertől.
   
Cisowska elmondta, hogy fia emlékére, a lovasrendőrség 20 ezer kanadai dolláros hozzájárulásával, a kamloopsi egyetemen ösztöndíjat alapítottak földrajzszakos diákok számára.
Dziekanski halála nyomán a kanadai rendőrségnél megszigorították az elektromos sokkolók alkalmazásának szabályait.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!