Külföld

2010.02.08. 16:52

Ukrajnai elnökválasztás: Janukovics győzött (frissítve)

Viktor Janukovics, az ukrán ellenzék oroszbarátnak mondott vezetője nyerte meg az ukrajnai elnökválasztást - derül ki az ukrán központi választási bizottság (CVK) által közzétett nem végleges adatokból.

MTI

Janukovics hétfőn felszólította ellenfelét, Julija Timosenko kormányfőt, ismerje be vereségét. Hasonló nyomást gyakoroltak a kormányfőre a nemzetközi megfigyelők is, akik a "demokrácia megkapó megnyilvánulásának" nevezték a szavazást, és sürgették Timosenkót, nyújtson kezet ellenfelének.
   
A CVK hétfőn közölte, hogy az 59 éves politikus előnyét már nem lehet behozni a még összesítésre váró szavazatokkal. A testület legfrissebb, 98,78 százalékos összesítése alapján a vasárnapi második fordulóban Janukovics kapta meg a voksok 48,65 százalékát, 2,88 százalékponttal előzve meg a szavazatok 45,77 százalékát megszerző Julija Timosenko jelenlegi kormányfőt.
   
A szavazók 4,38 százaléka egyik jelöltet sem támogatta. A részvételi arány a választás második fordulójában elérte a 70 százalékot.

   
Timosenko, aki a 2004. évi "narancsszínű forradalomban" Janukovics győzelmének kihirdetése után az utcára szólította az ukránokat (a tömegtiltakozások hatására a legfelsőbb bíróság a 2. forduló megismétléséről döntött, amelyet a jelenlegi távozó elnök, Viktor Juscsenko nyert meg), hétfőn szokatlanul néma volt. Tervezett sajtótájékoztatóját keddre halasztotta.
   
Timosenko támogatói szerint számos alkalommal megsértették a választási törvényt, a nemzetközi megfigyelők viszont azt közölték: nem tapasztaltak súlyos törvénysértéseket.
   
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vezetette nemzetközi megfigyelők felszólították a viszálykodó ukrán vezetőket: "hallgassanak a nép ítéletére".
   
"A választás a demokrácia megkapó megnyilvánulása volt. Ez mindenki számára győzelem Ukrajnában" - mondta Joao Soares, az EBESZ parlamenti közgyűlésének elnöke a nemzetközi megfigyelők által kiadott közlemény szerint.
   
"Egyesek szerint a narancsszínű forradalom elbukott. Én ezt tagadom. A narancsszínű forradalomnak köszönhetően a demokratikus választás immár valóság Ukrajnában" - jelentette ki Eörsi Mátyás, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése küldöttségének vezetője.
   
A megfigyelők ugyanakkor megjegyezték, hogy a bizalom hiánya az egymást kölcsönösen csalásokkal vádoló két jelölt között azonnali kihívást jelent az ország új vezetése számára. Felszólították Ukrajnát, hogy szilárdabb jogi szabályozással garantálják a "politikai folyamat", így a pártok és jelöltek finanszírozásának átláthatóságát.
   
Kárpátalján Julija Timosenko hivatalban lévő miniszterelnök szerezte meg a szavazatok többségét az ukrán elnökválasztás vasárnapi második fordulójában, valamivel több mint tíz százalékkal előzve meg riválisát, Viktor Janukovicsot, az ellenzéki Régiók Pártjának (PR) vezetőjét. Timosenkónak azt követően sikerült fordítania kárpátaljai eredményén, hogy az elnökválasztás első fordulójában 3,5 százalékkal kevesebb szavazatot kapott, mint a magyar és román nemzetiségű választók nagy részének voksait megszerző Janukovics.
   
Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) sikerként értékeli, hogy az általa támogatott ellenzéki elnökjelölt, Viktor Janukovics régiópárti vezető meggyőző fölénnyel nyert a magyar többségű beregszászi választási körzetben az ukrán elnökválasztás vasárnapi második fordulójában. Gajdos István, az UMDSZ elnöke hétfőn az MTI-nek telefonon elmondta: reméli, hogy Janukovicsnak hetekkel az államfői tisztségbe történő beiktatását követően sikerül olyan helyzetet teremtenie, amely lehetővé teszi a nemzetiségeket sújtó korábbi rendeletek visszavonását. A kisebbségi vezető azt is elmondta: zökkenőmentes kijevi hatalomváltásra számít, annál is inkább, mivel – mint fogalmazott – Timosenko többször hangoztatta az európai értékek iránti elkötelezettségét, s Viktor Juscsenko leköszönő elnök is jelezte, hogy készen áll a civilizált hatalomátadásra.
   
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szerint a vasárnap véget ért ukrán elnökválasztás után kedvezően, de kedvezőtlenül is alakulhat a kárpátaljai magyarság helyzete. Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke hétfőn az MTI-nek kifejtette: a második fordulóban az történt, amire számítottunk, vagyis minimális a két jelölt szavazatai között a különbség, s ez nem zárja ki, hogy a felek a bíróságon folytatják a választási küzdelmet. De bármelyik jelölt legyen is Ukrajna elnöke, akár kedvezően is alakulhat a kárpátaljai magyarság számára a helyzet, amennyiben Viktor Janukovics - az ellenzék nyerésre álló vezére - beváltja a választások előtt a kisebbségeknek tett "ködös ígéreteit", vagy, ha úgy alakulna, Julija Timosenko kormányfő teljesítené a második forduló előtt kilátásba helyezett intézkedését a kisebbségek oktatását sújtó rendeletek hatályon kívül helyezését illetően – tette hozzá.
   
A KMKSZ elnöke ugyanakkor nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy államfői minőségében Janukovics egy őt támogató parlamenti többség létrehozása érdekében megállapodik a nacionalista Mi Ukrajnánk–Népi Önvédelem (NU-NSZ) pártszövetséggel, s ennek leghamarabb a kisebbségek jogainak biztosításával kapcsolatos választási ígéretei esnek áldozatul - jelentette Varga Béla, az MTI tudósítója.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!