Külföld

2010.02.26. 07:06

Több ezer dollárért cserébe Berlusconi mellett tanúskodott

Elévülés miatt ejtette csütörtökön a római semmítőszék annak a brit ügyvédnek az ügyét, akit tavaly két ízben is 4 és fél évi szabadságvesztésre ítéltek, amiért - a vád szerint - vesztegetés ellenében az olasz kormányfő mellett tanúskodott.

zaol.hu


A fellebbviteli olasz bíróság sem bűnösnek, sem pedig ártatlannak nem minősítette David Millst, de ejtette az ügyet. A verdikt nyomán kevéssé valószínű, hogy a Silvio Berlusconi ellen gazdasági visszaélés miatt indított per a vádlott elítélésével végződhet.

Az eljárás beszüntetését elévülés miatt az ügyész kezdeményezte. David Millst tavaly két alsóbb szintű bíróság is bűnösnek találta, amiért 600 ezer dollár fejében a miniszterelnök számára kedvezően tanúskodott azzal a két offshore céggel kapcsolatban, amelyeket az ő közreműködésével  hoztak létre Silvio Berlusconi Finivest holdingja számára a kilencvenes években.

A Millszel szemben hozott korábbi ítéletek megsemmisítése nagy politikai győzelem Berlusconi számára, aki két korrupciós perben is vádlott, de az eljárásokat a csütörtöki semmítőszéki ítéletre várva felfüggesztették. Tavaly októberben az olasz legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősítette azt a törvényt, amely mentességet biztosított a kormányfőnek az ellene folyó eljárásokkal szemben. Silvio Berlusconi a perekben ártatlannak vallotta magát.

A 65 éves David Mills a brit olimpiaügyi miniszter, Tessa Jovell különvált férje. Az olasz ügyészség 2004-ben kezdett el nyomozni ellene a brit hatóságok figyelmeztetése nyomán. A Mills elleni per 2006-ban kezdődött. A vád szerint az ügyvéd eltitkolta a bíróság elől, hogy két, amerikai filmjogokat felvásárló offshore cégnek köze van Berlusconihoz. Mills egy 1995-ben Berlusconival folytatott telefonbeszélgetésről sem tett említést, amelyben megvitatták a Bettino Craxi szocialista politikusnak tett kifizetéseket. Craxi 2000-ben Tunéziában halt meg, önkéntes száműzetésben.
   
Mills 2004-ben az ügyészségnek elismerte, hogy kedvező tanúvallomásáért cserébe 600 ezer dollárt fogadott Berlusconi munkatársaitól. Vallomását utóbb visszavonta.


Forrás: MTI/Reuters

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!