Külföld

2010.02.09. 06:09

Teljesen lezárták a Machu Picchut a turisták elől

A folyamatos esőzések miatt teljesen lezárták a turisták elől a Machu Picchut, a Peruban lévő inka romvárost - közölték hétfőn a dél-amerikai ország illetékes hatóságai.

zaol.hu

A múlt hónapban több mint ezer turista rekedt a hegyen, mert a közeli Cuzcóból Machu Picchuhoz vezető magas hegyi vasútvonalat sziklaomlások rongálták meg és zárták el a mostoha időjárás következtében. A perui hatóságok tucatnyi helikoptert vetettek be a mentőakcióban: ezek felét az Egyesült Államok biztosította, de például az argentin légierő is küldött két gépet csütörtökön erősítésül. Végül a 1300 turistát elszállítottak  a helyszínről.

A hatóságok tulajdonképpen már akkor eltiltották a turistákat, de átmenetileg engedélyezték, hogy helikopteren  naponta néhány százan  felrepüljenek a hegyre. Rendes körülmények között a Machu Picchut naponta átlagosan 2200 ember látogatja meg.
   
Most a helikopteres látogatásokat is megszüntették. Csak azok a helikopterek szállhatnak be  Machu Picchu légterében, amelyek a közelében lévő falvak lakosságnak szállítanak közszükségleti cikkeket. 

A Machu Picchu a spanyol hódítók elől elmenekült inkák utolsó fővárosa, az "elveszett" város. A perui Andok déli láncolatában, Cuzcótól körülbelül 115 kilométernyire, a perui fővárostól, Limától pedig 1100 kilométerre fekszik, az Urubamba folyó völgyében, az Urubamba 2450 méter magas hegycsúcsán.

A Machu Picchuhoz vezető vasútvonal kijavítása  két hónapot vesz majd igénybe. Ez komoly csapás a térség gazdaságára, hiszen normális körülmények között a látogatók 90 százalékuk vonaton utazik a romvárosba.

Forrás: MTI/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!