Külföld

2010.02.22. 07:25

Moszkva behavazódott: Több mint 50 cm hó néhány nap alatt

Moszkvában több napja kisebb-nagyobb szünetekkel hull a hó, s vasárnap estig hivatalos közlés szerint 53 centiméternyi fehér takaró képződött a városban.

MTI

Éjjel-nappal mintegy 12 ezer munkagép és több mint 5000 hómunkás dolgozik, s naponta 300-400 ezer köbméter havat hordanak el a városból. A tél kezdete óta több mint 17 millió köbmétert vittek el.

Az orosz fővárosban kotrógépek hatalmas buckákba tolják össze, majd egy futószalag segítségével nagy teherautókra rakják a havat, és kiviszik a városból.
   
Ezzel a módszerrel a főútvonalakon néhány közlekedési sávot elég hamar sikerül szabaddá tenni, míg a mellékutcákban az autók tapossák szét a havat kevesebb sikerrel.
   
A moszkvaiak nagy szerencséjére péntek volt a legutóbbi munkanap, s hétfőn-kedden a Haza Védelmezőjének Napját ünneplik. Így négy napig nem feltétlenül kell kimozdulni. Elgondolni is rossz, mi lenne, ha a szokásos, több milliós autótömeg próbálna mozogni a város útjain: már pénteken este is teljesen bedugult a forgalom.
   
A meteorológusok szerint hideg - mínusz 10-12 fokos - időben további havazás várható. Vasárnap este óta sűrű pelyhekben hull a hól, s az előrejelzés szerint ez így lesz egész nap, kedden-szerdán nem havazik majd, de csütörtöktől folytatódik a hóesés. 
   
Legutóbb 1966-ban hullott ennyi hó februárban: akkor 63 centiméternyit mértek, de jó esély van rá, hogy az idei február rekordot dönt. 
   

A tél elején az önkormányzat felvetette, hogy a városon kívül megpróbálják a hófelhőkből kicsapatni a csapadékot, amint ezt rendszeresen megteszik ünnepi alkalmakkor az esőfelhőkkel is. Végül azonban a lehetőség lekerült a napirendről. Egyes indoklások szerint a hófelhőkkel nem lehet ugyanúgy eljárni, mint az esőfelhőkkel, mások szerint túl sokba került volna. Valószínű azonban, hogy az utóbbi érv ilyen kitartó havazás és ennyi hó esetén már nem állja meg a helyét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!