Külföld

2010.02.28. 19:58

Halottak, áramkimaradások, áradások az Európát sújtó viharban (frissítve)

Nyugat-Európában legalább 51 ember halálát okozta a hétvégi szélvihar, amely egyedül Franciaországban 47 életet oltott ki, és egymillió háztartást fosztott meg az áramtól - közölték vasárnap délután az érintett fővárosokban.47-re emelkedett a vihar áldozatainak száma Franciaországban

zaol.hu

Hétfő:
Franciaországban a nem végleges mérleg szerint 47 embert ölt meg a Xynthia névre keresztelt szélvihar - közölte hétfőn a belügyminiszter.

Brice Hortefeux a France Info hírrádióban elmondta: jelenleg is 9240 tűzoltó segíti a helyszínen a károsultakat. 
Az áradásoktól leginkább sújtott Vendée megyében az ország nyugati részében - ahol 26-an a tengerbe fulladtak - harminc embert még mindig keres a polgári védelem. A munkájukat nehezíti, hogy a térségben továbbra is esik az eső, és nagyon magas a dagály szintje. Félmillió háztartásban továbbra is szünetel az áramszolgáltatás. Nicolas Sarkozy államfő a nap folyamán a megyébe látogat.

Vasárnap:

A "Xynthia" szombaton elsőként az Ibériai-félszigetre csapott le az Atlanti-óceán felől, és Portugáliában egy, Spanyolországban három ember halálát okozta. Franciaországot néhol óránként 130-150 kilométeres széllökésekkel érte el. Ez a leghevesebb vihar, amely 1999 óta lesújtott az országra, amikor 88 halálos áldozat volt.
   
A mentőalakulatok körülbelül hetven embert mentettek ki a nyugati Vendée megyében támadt áradásokból, de 29 holttestet is találtak, és attól tartanak, hogy még újabb áldozatokra bukkannak. Az áramkimaradásokat Bretagne, Limousin, Centre és Auverge egyes részeiről jelentette az állami elektromos művek. Az Air France légitársaság vasárnap reggel törölte hetven légi járatát (a mintegy 700-ból), amelyek a párizsi Roissy repülőtérről indultak vagy oda érkeztek volna. A társaság azt javasolja az utasoknak, hogy az interneten ellenőrizzék, indul-e a gépük, mielőtt kimennének a reptérre.
   
Jelentős áradások voltak a középnyugati Charente-Maritime-ban és Aytréban, ahol a lakók a háztetőkre menekültek, valamint La Rochelle-ben. A francia államvasutak mintegy tucatnyi, Párizst a délnyugati országrésszel és Spanyolországgal összekötő járatot törölt. Délnyugaton, főként Landes-ban és a Pireneusok atlanti vidékén közel 1200 kamion rekedt meg az utakon, mert a spanyol határt lezárták a közlekedés elől a vihar miatt.
   
A vihar miatt vasárnap Frankfurtnál megbénult a forgalom a legfontosabb német főútvonalon, az A3-ason, és a város főpályaudvarát is le kellett zárni az orkán elvonultáig. Az úton és a síneken is törmelék akadályozza a haladást. A vonatforgalom Észak-Rajna-Vesztfália egész területén megszakadt. Fennakadások vannak a frankfurti nemzetközi repülőtér - ez Európa legnagyobb terminálja - forgalmában is. Németországban két embert ütöttek agyon a kidőlő fák.
   
Az ítéletidő a Benelux-államokat és Skandináviát fenyegeti a következőkben, s noha a széllökések ereje csökkenőben van, még mindig elérik a 110 kilométert óránként.

Forrás: MTI/AFP/EFE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!