Külföld

2010.01.25. 12:15

Régiségekkel kereskedő csempészbandát számoltak fel Cipruson

Több ezer éves régiségekkel kereskedő csempészbandát számoltak fel Cipruson, és letartóztattak tíz embert. A lefoglalt régiségek értéke mintegy 11 millió euró - jelentették be hétfőn a helyi hatóságok.

MTI/AP

Egy rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint öt másik gyanúsítottat, köztük egy szíriai férfit még keresnek. A rézből és ezüstből vert pénzek, terrakotta urnák, agyagból vagy mészkőből készített szobrocskák között akadnak rézkoriak, valamint a hellenisztikus korból és a római korból származó darabok.
   
Az elkobzott régiségek között aranyból készült tárgyak is vannak. Némelyiket az időszámítás előtt kétezer évvel alkották. Legtöbbjük Limasszol és Páfosz környékéről kerülhetett elő, de van köztük olyan is, amely nem ciprusi lelőhelyről származik, és további vizsgálatra van szükség pontos eredetének a megállapításához. A hatóságok szerint nem zárható ki, hogy a sziget északi, törökök lakta részéről is kerültek leletek a csempészek birtokába.
   
Ciprusi régészeti ásatásokon az időszámítás előtti IX. évezredben lakott településekre bukkantak a régészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!