Külföld

2010.01.25. 16:48

Megérkeztek Szlovákiába a guantánamói foglyok

Megérkezett hétfőn Szlovákiába az a három guantánamói fogoly, akiknek a befogadását a múlt hét elején jelentették be a pozsonyi hatóságok - közölte a szlovák rendőrség.

MTI/AP

"Mindhármukat hétfőn, a kora reggeli órákban szállították Szlovákiába. A rendőrség további információkat egyelőre nem hoz nyilvánosságra" - jelentette be Martin Korch rendőrségi szóvivő.
 
A szlovák sajtó már korábban jelezte: vasárnap délután váratlanul egy különgép érkezett a kassai repülőtérre, majd rendőrségi konvoj indult onnan a homonnai menekülttáborba. "Nem kizárt, hogy az akció összefüggésben van a guantánamói foglyok befogadásával" - közölte a Markíza televízió.
"A vasárnapi akció csak a figyelem elterelésére szolgált. A rabok nem vasárnap, később érkeztek" - pontosított hétfőn Korch.
   
Miroslav Lajcák külügyminiszter jelentette be, hogy Szlovákia három embert fogad be a bezárásra ítélt guantánamói börtöntáborból. A három foglyot Szlovákia maga választotta ki. Lajcák közölte, hogy a három kiválasztott fogoly nem bűnöző, és egyiket sem vádolták meg vagy ítélték el terrorizmus miatt.
   
A szlovák kormány ezzel a lépésével támogatni kívánja Barack Obama amerikai elnököt, aki új légkört teremtett a nemzetközi kapcsolatokban. "Lépésünk szolidaritási gesztus szövetségesünk iránt, akinek egy múltból örökölt problémát kell megoldania" - húzta alá a szlovák diplomácia vezetője. 

Lajcák emlékeztetett, hogy az EU-tagállamok segítségét a guantánamói tábor bezárásához az amerikai kormány kérte. Arra a kérdésre, honnan származik a három személy, a miniszter nem válaszolt. Elmondta, hogy az érintetteket a szlovák belügyminisztérium valamelyik intézményében helyezik el, és nem jelentenek veszélyt a lakosságra. Mindhárman beleegyeztek abba, hogy Szlovákiába kerüljenek. Egyikük nős, gyermekei is vannak. Később a családja is Szlovákiába költözik.
   
A három személy lakást és munkát kap Szlovákiában, s meg kell tanulniuk szlovákul. Az érintettek egyike sem térhet vissza hazájába, mert ott zaklatásnak lenne kitéve.
   
A guantánamói amerikai támaszponton az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért terrortámadások után hoztak létre börtöntábort. Barack Obama új amerikai elnök közvetlenül hivatalba lépése után jelentette be, hogy a tábort egy éven belül bezárják.
   
Több európai uniós ország is jelezte, hogy kész befogadni guantánamói rabokat. Magyarország egy palesztin foglyot fogadott be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!