Külföld

2010.01.25. 18:52

Haiti földrengés: akár 50 ezer holttest lehet még a romok alatt

Még akár 50 ezer holttest lehet a romok alatt Haiti miniszterelnöke szerint. A földrengés megtalált halálos áldozatainak a száma már meghaladja a 150 ezret. Közben a magyar baptista mentőcsapat és a debreceni mentőcsapat is a sérültek ellátásán dolgozik.

MTI/AP

Révész Szilvia, a baptista mentőcsapat kapcsolattartója az MTI-nek telefonon elmondta, hogy munkatársai a nap 24 órájában dolgoznak, műtenek abban a kórházban, ahol eddig is tevékenykedtek. Sok sérült újabb műtétre szorul. A magyar baptisták egy része a fővárostól, Port-au-Prince-től 40 percnyi autóútra fekvő árvaházat látogatja. A létesítményben 185 gyermeket fogadtak be. Az árvaház épülete annyira megrongálódott, hogy a gyermekek konténerekben, iskolabuszokban alszanak. A baptisták a napokban segélyszállítmányt szerveztek Haitiba a szomszédos Dominikai Köztársaságból.

   
Késmárky András, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának (DEKOM) vezetője az MTI-nek elmondta: csoportjuk egy része a spanyol kórházban műtéteket végez, a másik része pedig menekülttáborokban szűri ki azokat a sérülteket, akik kórházi ellátásra szorulnak. Késmárky András, aki egy menekülttáborból nyilatkozott, megjegyezte, hogy helyi idő szerint délelőtt tizenegy óráig már kétszáz sérültet láttak el a táborban. A debreceniek megszervezték a körzetben a mentőszolgálatot.
   
A Magyar Református Szeretetszolgálatnak jelenleg nincs mentőcsoportja Haitiban - munkatársaik múlt szombaton hazatértek Magyarországra, s csütörtökön utaznak vissza a karibi országba. Egyelőre gyűjtést szerveznek, hogy minél több dolgot vihessenek magukkal - mondta el az MTI-nek telefonon Gilicze Réka, a szeretetszolgálat kapcsolattartója.

   
A január 12-i földrengés által leginkább sújtott fővárosból és környékéről több mint 235 ezer lakos utazott el vidékre a kormány biztosította közlekedési eszközökön. Ebben a számban nincsenek benne azok, akik saját járművükön utaztak vidékre, és rokonoknál, barátoknál leltek menedékre. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IMO) adatai alapján az 591 port-au-prince-i sátortáborban pedig mintegy 800 ezer embert szállásolnak el, de szükség volna még körülbelül 100 ezer sátorra - közölte hétfőn Genfben az ENSZ humanitárius segítségnyújtást koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője.
   
Az ENSZ haiti békefenntartó alakulatának (MINUSTAH) a vezetője, Edmond Mulet vasárnap a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva közölte, hogy a lakosság megsegítése érdekében a kontingensnek nagyon sok újabb katonára, szakemberre, járműre és üzemanyagra van szüksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!