Külföld

2010.01.17. 18:04

A WHO szerint akár 50 ezer áldozata is lehet a haiti földrengésnek

Az Egészségügyi Világszervezet 40 és 50 ezer közöttire becsüli a Haitit sújtó földrengés halálos áldozatainak számát egy vasárnap közzétett dokumentum szerint.

MTI/AP

Az ENSZ-szervezet adatai megerősítik a haiti hatóságok legutóbb közölt számait, amelyek szerint a keddi természeti katasztrófa következtében 50 ezer ember meghalt, 250 ezren megsérültek és másfél millióan váltak földönfutóvá. Eddig 25 ezer holttestet gyűjtöttek össze.
   
A halálos áldozatok között van egy spanyol diplomata is, aki az Európai Unió haiti képviseletén dolgozott - jelentette az RNE spanyol rádió. Eddig három spanyolról tudják biztosan, hogy életét vesztette a földrengésben, húsz további spanyol állampolgárt eltűntként tartanak számon.

   
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vasárnap villámlátogatásra Port-au-Prince-be érkezett, elutazása előtt három feladatot emelt ki: megmenteni ahány embert csak lehetséges; fokozni a humanitárius segítséget; és biztosítani az országba érkező hatalmas mennyiségű segély koordinálását. Mint mondta, "ez az ENSZ történetének legsúlyosabb és leghatalmasabb vesztesége", utalva a világszervezet eltűnt több száz munkatársára. Közölte, hogy jelenleg 40 ezer embert élelmeznek Haitin, de ez a szám egy hónapon belül két millióra emelkedhet.
   
Ban ki Mun még vasárnap visszautazik New Yorkba, hogy részt vegyen a Biztonsági Tanácsnak a haiti helyzetet megvitató hétfői rendkívüli, zárt ülésén.

   
Az ENSZ egyik szóvivője úgy vélte, hogy a haiti földrengés a legszörnyűbb katasztrófa, amellyel a világszervezetnek eddig szembe kellett néznie, mert a kormányzat és az ENSZ helyi kapacitásai rendkívül nagy károkat szenvedtek. Elisabeth Byrs szerint ebben a tekintetben a haiti földrengés még a 2004-es délkelet-ázsiai szökőárnál is súlyosabb katasztrófa. Közölte, hogy a mentési munkákban több mint 1700 ember vesz részt, a romok alatt öt nappal a katasztrófa után még viszonylag jók a túlélési esélyek, eddig több mint 70 embert sikerült élve kimenteni, és még ha ez az összes áldozat számához viszonyítva alacsonynak is tűnik, a hasonló mentésekhez képest igen kedvezőnek mondható - fűzte hozzá.
   
Megérkezett Haitira a Magyar Református Szeretetszolgálat egészségügyi csapata - tájékoztatta a szervezet vasárnap az MTI-t. A két orvosból és két ápolóból álló magyar csoport a port-au-prince-i repülőtéren segédkezik a sérültek ellátásában.

   
A Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata a fővárosban a Global Outreach klinikán, és egy külvárosi ambulancián folytatja munkáját. Az utóbbi helyen napi 80-100 embert látnak el, köztük húsz százaléknyi súlyos sérültet, akit Magyarországon azonnal műtőbe vinnének, de Port-au-Prince-ben  nincs rá mód. Még vasárnap is érkeztek hozzájuk olyan sebesültek, akik a keddi földrengés óta egyáltalán nem kaptak ellátást. A mentőcsapat úgy tervezi, hogy egy hétig dolgozik a földrengés helyszínén. A személyes körülményeiket illetően rendben vannak, de elővigyázatosságból éjszaka nem hagyják el lakóhelyüket - közölte a szervezet.
   
Az amerikai helikopterek próbálják felgyorsítani a segélyek szétosztását Port-au-Prince-ben, ám a kétségbeesett túlélők továbbra is fosztogatják az üzleteket. A haiti kormány 14 élelmiszerosztó pontot jelölt ki a fővárosban, és az amerikai hadsereg igyekszik még több helyszínt találni a élelem és más segélycsomagok szétosztására. A város egyik piacán vasárnap a rendőrség kénytelen volt tüzet nyitni a fosztogatókra, és legalább egyet megölt közülük.

   
A fővárosból Carrefour városba vezető úton tüntetők lángoló abroncsokból és holttestekből barikádot emeltek. A feldühödött tiltakozók az oszlásnak indult tetemek elszállítását követelték. Az ENSZ közlése szerint a több mint 300 ezres lélekszámú Carrefour épületeinek a fele romba dőlt. A Port-au-Prince-től 17 kilométerre fekvő Léogane városba, ahol az épületek 90 százaléka összedőlt, szombaton érkezett meg az első segélykonvoj.
   
Egy várandós haiti nő az amerikai parti őrség egyik naszádjának fedélzetén hozta világra gyermekét szombaton. A kismamát a földrengés néhány súlyos sérültjével együtt éppen helikopterrel szállították volna át a Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozóra, amikor beindultak a szülési fájdalmak és a kisbaba még a parti őrség hajóján megszületett. A nőt végül újszülöttjével együtt vitték a Port-au-Prince-nél horgonyzó repülőgép-hordozóra, amely kórházzal és víztisztító berendezéssel van felszerelve.
   
XVI. Benedek pápa arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak a haiti katasztrófa áldozataiért. Vasárnapi úrangyala imádságában elmondta: úgy tudja, hogy Port-au-Prince érsekén kívül számos pap, rendtag és papnövendék is meghalt a földrengés következtében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!