Külföld

2009.11.23. 15:12

Új vírus - Roham a francia oltóközpontokban

A kezdeti mérsékelt érdeklődés után az elmúlt napokban megrohamozták a franciák az új típusú influenza elleni védőoltást kínáló központokat, ahol az átlagos várakozási idő hétfőn legalább két óra volt.

zaol.hu

A fordulat oka, hogy az egészségügyi dolgozók és a krónikus betegségben szenvedők után péntektől a terhes nők, a 6 és 36 hónap közötti gyerekek és az autoimmun betegségre fogékony személyek védőoltása is megkezdődött.

A gondot elsősorban az orvoshiány okozza az ezer oltóközpontban. A háziorvosok technikai okokra hivatkozva egyelőre nem adhatják be a védőoltást: az egészségügyi minisztérium szerint nem megoldott a 60 ezer rendelő ellátása és ott az oltóanyagok tárolása.

Tíz megyében a prefektusok a kórházakból és a háziorvosi rendelőkből berendelik az egészségügyi dolgozókat az oltóközpontokba, amikor túl nagy a tömeg. Ez ellen viszont a szakmai képviseletek tiltakoznak.

"Nem parancsosztogatással kellene az orvosokkal együttműködni, hanem lehetőséget kellene adni nekik, hogy részt vegyenek a kampányban. Nem diktatúrában élünk, ahol a prefektus berendelheti az orvosokat és kényszerítheti őket az oltásra. Ez nem lehet hatékony módszer" - mondta a France Info hírrádióban Didier Raoult, a marseille-i egyetem orvosprofesszora.

Michel Chassang, a francia egészségügyi szakszervezetek konföderációjának elnöke a France 2 közszolgálati televízióban azt mondta, hogy a háziorvosok nem az oltóközpontok bezárást szeretnék, hanem azt, hogy saját rendelőikben is beolthassák a pácienseiket. Ők is azt akarják, hogy a lakosság minél nagyobb része be legyen oltva a H1N1-vírus ellen - tette hozzá.

A szervezetlenségen túl egyes oltóközpontban nincs kifüggesztve a nyitvatartási idő, ráadásul van ahol elég felmutatni egy érvényes TAJ-kártyát az oltáshoz, máshol viszont csak a társadalombiztosító személyre szól behívójának leadásával kérhető a vakcina. 

Bernard Niquet, a kelet-franciaországi Moselle megye prefektusa a Le Monde című napilapban úgy vélte:  örülni kell annak, hogy az egészségügyi minisztérium üzenetét végre megértették az emberek, miszerint muszáj beoltatni magukat az új típusú influenza ellen. Két hete még azt hányták a kormány szemére, hogy túlreagálja a helyzetet, most pedig az a gond, hogy nem tesz eleget - tette hozzá.

Eddig 8 millió embert hívott be a társadalombiztosítás, szerdán kezdődik a 12 millió óvodás és iskolás beoltása.

A 65 millió lakosú Franciaország 712 millió euróért négy gyártótól összesen 94 millió oltóanyagot rendelt, mert az egészségügyi minisztérium azzal számol, hogy az oltást két részletben kell elvégezni. Múlt péntekig 56-ra emelkedett Franciaország európai területén az új típusú influenza halálos áldozatainak száma. Az ország teljes területén eddig 84-en haltak meg a betegségben.

Forrás: MTI - Venczel Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!