Külföld

2009.11.03. 11:42

Riadó Amerikában az óriáskígyók inváziója miatt

Miami - Több óriáskígyófaj, köztük a félelmes boa constrictor vagy az afrikai piton annyira elszaporodott az Egyesült Államok déli részén lévő Florida államban, sőt magában Miami városában is, hogy az amerikai hatóságok riadót fújtak.

zaol.hu

Ezeknek a nem őshonos fajoknak terjedését elősegíti, hogy a Florida déli felének jelentős részét borító Everglades nemzeti park mocsaraiban gyorsan sokasodhatnak. Az amerikai geofizikai intézet (USGS) egyik friss tanulmánya szerint bőrszínük lehetővé teszi, hogy feltűnés nélkül beolvadjanak a növényzetbe.
    
Egyelőre nem ismeretes semmiféle hatásos módszer arra, hogy miként lehetne megszabadulni ezektől a hüllőktől, amelyek megfojtják áldozataikat, és nagy veszélyt jelentenek nem csak a helyi fajokra, hanem Dél-Florida meleg övezeteinek egész ökoszisztémájára is.
    
„Ezek a kígyók hamar elérik felnőtt méretüket, számos kicsijük van, hatalmas távolságokat képesek megtenni, és táplálkozásuk igen változatos, vagyis képesek bármilyen más állatot megenni - közölte Gordon Rodda, az USGS kutatója, a tanulmány egyik szerzője. - Mi több, ezek a fajok képesek alkalmazkodni a legkülönbözőbb környezeti feltételekhez, így ma már Miami városi övezeteiben is élnek boa constrictorok és afrikai pitonok".
    
A floridai állatvilág védelmével foglalkozó bizottság (FWC) szerint a hüllők közül sokan magánemberek tulajdonában voltak, akik végül szabadon engedték őket. A szakértők feltételezik, hogy a jelenség összefügg az 1992-es Andrew, majd a 2005-ös Katrina hurrikánnal, amelyeknek hatalmas pusztításai nyomán számos kígyó szabadult ki a terráriumokból.
    
Florida egyes körzeteiben előfordulhat, hogy az ember szembetalálkozik a hálós pitonnal, a világ egyik leghosszabb, akár 6 méterre is megnövő kígyójával, vagy éppen a zöld anakondával, amelynek egyes példányai 90 kilót is nyomnak. A tanulmány szerzői szerint az emberre ugyanolyan veszélyt jelentenek, mint az alligátorok: megtámadhatják, bár ez ritkán fordul elő.
    
Júliusban egy kétéves kislányt fojtott meg egy 3,6 méter hosszú burmai piton Florida központi részén, egy házban. Ennek a kígyófajnak kiválóan megfelel a meleg floridai klíma és a szaporodásához rendelkezésére álló hatalmas terület. Így populációja ma már több tízezer példányból áll.


    
A FWC szóvivője szerint az állatvédő szervezetet nem lepte meg az USGS tanulmánya: ismerték a problémát, amely azonban véleményük szerint nem ad okot arra, hogy az emberek pánikba essenek.
    
Az USGS nyugtalanítónak tartja, hogy az óriáskígyók az ökoszisztémát és a legértékesebb nemzeti parkokat is veszélyeztetik, főleg mert az őshonos, amúgy is kockázatos helyzetben lévő fajok egyedeit támadják meg.
    
Az elfogott óriáskígyók gyomrának vizsgálata kimutatatta, mivel táplálkoznak legszívesebben: denevérek, mókusok, gyíkok, leguánok, sőt a mindeddig a mocsarak faunájának legfélelmesebb ragadozójaként számon tartott alligátorok maradványait is megtalálták bennük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!