Külföld

2009.11.25. 16:39

Kijevben építik fel Európa legmagasabb templomát

Ukrajna legnagyobb és egyben Európa legmagasabb székesegyházának építését kezdi el a közeljövőben Kijevben a Moszkvai Patriarkátus fennhatósága alá tartozó Ukrán Pravoszláv Egyház.

zaol.hu

A 120 méter magasra tervezett templomegyüttes építésének helyét szerdán szentelte meg Volodimir (Vlagyimir), Ukrajna és Kijev metropolitája. A székesegyház makettjét még tavaly júniusban bemutatta a nyilvánosságnak a majdan vallási-hittudományi központként és a metropolita rezidenciájaként is szolgáló komplexum tervezésével megbízott építészműhely alkotói gárdája – adta hírül internetes kiadásában a Szegodnya című ukrán napilap.
   
A cikk szerint a Krisztus Feltámadása székesegyház központi termében egyszerre ötezer hívő foglalhat majd helyet, míg kis templomának a befogadóképessége 150 fő lesz. Ugyancsak helyet kap az épületegyüttesben egy ezer férőhelyes konferencia-terem, számos adminisztrációs helyiség, egyházi líceum, sajtóközpont, étterem, sportcsarnok és több egyházi üzlethelyiség. A tervek szerint a székesegyház közelében mesterséges tavat is kialakítanak.
       
A majdani egyházi központ környékének lakosai máris tiltakoznak a nagyszabású építkezés ellen, mert szerintük nagyon sok fát ki fognak vágni az építési területen, ahol jelenleg a város egyik kedvelt parkja található.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!