Külföld

2009.11.17. 13:04

Bejegyzett élettársi kapcsolat az azonos neműek számára Ausztriában

Ausztriában is bevezetik az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát a kormány keddi döntése értelmében.

zaol.hu

A homoszexuális párok a jövőben számos tekintetben a házaspárokhoz hasonló jogokat élvezhetnek, így például az öröklés, a nyugdíjjogosultság és betegápolási szabadság valamint a névviselés terén. Az örökbefogadást és a mesterséges megtermékenyítő programokban való részvételt viszont az új szabályozás sem teszi lehetővé az azonos nemű párok számára - nyilatkozta Claudia Bandion-Ortner igazságügyi miniszter.

A téma már évek óta napirenden volt az osztrák belpolitikában, és a keddi volt az utolsó lehetősége a kormánynak arra, hogy még 2009-ben törvénybe iktassák a bejegyzett élettársi kapcsolatot. Az utolsó pillanatban is nézetkülönbség volt a koalíció két pártja, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) között abban a kérdésben, hogy - akárcsak a házasságokat - az anyakönyvi hivatalokban vagy pedig más hivatalban vegyék-e nyilvántartásba. Az SPÖ az anyakönyvi hivatalok mellett kardoskodott, az ÖVP azonban elutasította ezt, a házassághoz közelebb álló megoldást. A párt "már így is hosszú utat tett meg", hiszen egy része eredetileg ellenezte az azonos neműek élettársi kapcsolatának jogi elismerését - mutatott rá Josef Pröll ÖVP-elnök.

A katolikus püspöki konferencia véleményét tolmácsoló Christoph Schönborn bíboros előzőleg a törvény elutasítására hívta fel a képviselőket. Mint mondta, "sem nem megfelelő, sem nem szükséges" az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát megteremteni.

Az ellenzék megosztott a témát illetően. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elutasította a bejegyzett élettársi kapcsolatot, a Zöldek ellenben azért bírálták a kormányt, mert a szabályozásból kimaradt az anyakönyvvezető előtti bejegyzés és az örökbe fogadás lehetősége.

Forrás: MTI - Pálfy M. Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!