Külföld

2009.10.13. 05:33

Ausztria elutasítja a Lisszaboni Szerződés módosítását

Bécs - Ausztria elutasítja, hogy bármilyen változtatást hajtsanak végre a Lisszaboni Szerződésen - közölte az osztrák külügyminiszter Václav Klaus cseh elnök ezzel kapcsolatos követelésére utalva.

MTI

 "Szeretnénk, ha egyértelműen kiderülne, mit is akar valójában Klaus, és hogy az-e a cseh álláspont" - tudatta szóvivője útján Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter.

A szerződést már nem lehet módosítani; 27 állam elfogadta - hangoztatta a külügyminiszter. Bármilyen változtatáshoz - akár csak egy "vesszőéhez" - minden EU-tagállamnak hozzá kell járulnia - hangsúlyozta.

Klaus a soros EU-elnök Svédország kormányfője szerint azt követeli, hogy a Lisszaboni Szerződéshez csatolt emberi jogi chartát egészítsék ki egy függelékkel, amely megakadályozná, hogy a II. világháború után az akkori Csehszlovákiából kitelepített németek utólag kárpótlást követelhessenek elveszített vagyonukért.

 A cseh kormány - jelezve, hogy nem osztja Klaus félelmeit, mert szerinte az emberi jogi charta nem alkalmazható visszamenőlegesen, s annak alapján a II. világháború után kialakult vagyonjogi viszonyok nem kérdőjelezhetők meg - hétfőn ígéretet tett a cseh államfőnek, hogy tárgyalni fog az EU-tagállamokkal a kérdésről; erre minden bizonnyal az október 29-30-i brüsszeli EU-csúcstalálkozón lesz majd lehetőség.

Forrás: MTI/APA

Ezek is érdekelhetik