Külföld

2009.09.10. 13:35

Sztrájkoknak a román állami alkalmazottak

Bukarest - Egynapos általános sztrájkot terveznek Romániában október 5-én a tanárok, a rendőrök, orvosok és más közalkalmazottak részvételével.

zaol.hu

A szakszervezetek képviselői szerint a tervezett munkabeszüntetés közel 800 ezer embert érint.

Az állami alkalmazottak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által diktált reformokkal kapcsolatos nemtetszésüket kívánják jelezni. 

A sztrájk ideje alatt valószínűleg zárva lesznek az állami intézetek.

A szakszervezetek képviselői csütörtökön rámutattak, lefújhatják a sztrájkot, ha a kormány kész újratárgyalni az állami alkalmazottak új bérezési rendszerét. Ez 2010-től lépne életbe és a szakszervezetek szerint diszkriminatív a munkavállalók egyes kategóriáival szemben. 

Aurel Cornea, a pedagógus szakszervezet vezetője azt mondta, hogy a sztrájk figyelmeztetés a kormánynak, amely ha nem változtat az elképzelésen, akkor le kell mondania.




Romániában november 22-én tartanak parlamenti választásokat.  

Több más kelt-európai országhoz hasonlóan Románia is áthidaló kölcsönt kapott egyebek között az IMF-től és az Európai Uniótól, hogy elejét vegyék egy komolyabb pénzügyi válságnak. Ezért cserébe a román kormány vállalta, hogy csökkenti az állami kiadásokat és elbocsátásokat hajt végre az állami szektorban.


Forrás: MTI/Reuters

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!