Külföld

2009.08.13. 14:23

Több tonna ópiumot találtak az afgán elnök féltestvérénél?

Berlin/Kabul - Több tonna ópiumra bukkantak brit különleges katonai egységek egy afganisztáni birtokon, amely Hamid Karzai elnök egyik féltestvérének tulajdona - írta csütörtökön megjelent számában a német Stern.

zaol.hu

Ahmed Vali Karzai cáfolta az újság értesülését, és azt állította, hogy az írással csak féltestvérének akartak ártani a közelgő afganisztáni elnökválasztás előtt.
    
A hamburgi hírmagazin szerint a brit elitalakulat július 22-én elfogott egy csoport tálibot, akik ópiumot szállítottak. Az ügyben indult nyomozás a dél-afganisztáni Kandahár tartományba vezetett, egy birtokhoz, amelynek magas fallal körülvett központi épületében több tonnányit találtak a heroin-alapanyagból. 
    
A Stern jelentése szerint kiderült, hogy a terület a tartományi tanács elnöki tisztségét betöltő Ahmed Vali Karzaié. Hamid Karzai elnök féltestvéréről nyugati megfigyelő évek óta azt állítják, hogy az afganisztáni kábítószer-kereskedelem ismert alakja, és a rokoni kapcsolat miatt érinthetetlen.
    
"Hamarosan választás lesz (Afganisztánban). Kizárólag azért csinálják ezt, hogy ártsanak az elnöknek, ennyi az egész" - reagált a Stern jelentésére Ahmed Vali Karzai, aki azt állította, hogy nincs tudomása semmiféle ópiumfogásról a szóban forgó térségben, "de ha elő is fordult ilyen, nincs rá bizonyíték, hogy az ő birtokán történt volna". 
   
"Meg tudják mutatni ezt a területet? Kinek a tulajdonában van? Lefogadom, hogy a brit különleges egységek nem tudják megmutatni nekem azt a birtokot, amely az én tulajdonomban van és ópiumot találtak rajta" - mondta az afgán elnök féltestvére.   
    
Ahmed Vali Karzai mindig is váltig tagadta, hogy bármi köze lenne a kábítószer-termesztéshez és a drogkereskedelemhez
. Legutóbb májusban került gyanúba, amikor konvoját támadás érte. Egy testőre meghalt, ő maga sértetlenül túlélte a merényletet. Az akció körülményeinek elemzése alapján az Afganisztánban harcoló ENSZ-vezetésű erők szakértői arra következtettek, hogy a támadás a drogüzletet ellenőrző csoportok közti konfliktusokból fakadt.
    
A kandahári ópiumfogás kapcsán keletkezett videofelvételeket és kihallgatási jegyzőkönyveket a britek átadták a kabuli belügyminisztériumnak, amely azonban nem tett lépéseket az ügyben - írta a Stern. 
    
Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) szerint a tálib rendszer elűzése, 2001 óta a hatalmas országban ismét virágzik a heroin elsődleges alapanyagát szolgáltató, illegális máktermesztés és a kábítószer-kereskedelem. Nagyjából hárommillió ember él a kerti mák termesztéséből. Az UNODC szerint az utóbbi hónapokban némileg csökkent az ópiumtermelés, de csak a szokatlanul nagy szárazság miatt, és azért, mert a tavalyi rekordtermés után csökkent a máknövényből kivont nyers ópium ára.


Forrás: MTI/Reuters

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!