Külföld

2009.08.19. 16:38

Robbanások fontos bagdadi intézményeknél, több tucatnyi halott, több száz sebesült (fotókkal)

Bagdad - Hat pokolgép-, illetve aknarobbanás történt szerdán fontos bagdadi intézmények közelében, és ezek legalább 86 ember halálát okozták, több mint 400-an pedig megsebesültek - közölték az iraki hatóságok.

zaol.hu

A legpusztítóbb robbanás a külügyminisztérium épületegyüttese mellett történt, amelynek egyik, tízemeletes tagja súlyosan megrongálódott. Az épületegyüttes a szigorúan védett "zöld zónán" kívül, annak közvetlen közelében található. Csak ebben a robbanásban 59 ember halt meg - sokan közülük a berobbanó üvegektől vesztették életüket -, és körülbelül 250 megsebesült. A halottak között sok újságíró és minisztériumi alkalmazott van. A robbanás hatására betörtek az ablakai az iraki parlamentnek, amely már a zöld zónán belül van, illetve megsemmisült több tucatnyi gépkocsi az utcán.
    Az ENSZ biztonsági szolgálata közölte, hogy robbanás történt a világszervezet épületegyüttese mellett is, amely a zöld zónán belül található. Lehet, hogy aknagránát csapódott be az épületbe - tették hozzá.
   
Robbanások történtek a pénzügyminisztérium épülete és a központi kormányépület közelében is. A pénzügyminisztériumnál történt robbantás egy hidat is megrongált. Az ott megsebesültek száma több mint kétszázra tehető - közölték kórházi illetékesek.
    A támadásokat valószínűleg összehangoltan követték el, helyi idő szerint délelőtt 10 órától kezdődően gyors egymásutánban. Volt olyan pokolgép, amelyet személyautóban, illetve teherautóban helyeztek el. Azóta, hogy az amerikai erők június végén kivonultak az iraki városokból, ismét folyamatosan nőtt a támadások száma az országban, és ez volt a legvéresebb nap a fővárosban. Ezzel párhuzamosan felerősödött az emberekben az a félelem, hogy az iraki kormány önállóan még nem tudja megteremteni a közbiztonságot.
   
Az iraki hadsereg szóvivője közölte, hogy a Szaddám Huszein megbuktatott diktátor vezette, feloszlatott Baasz Párt volt tagjait gyanúsítják a támadások elkövetésével. Más tisztségviselők szerint azonban az al-Kaida terrorhálózat iraki szárnya vagy valamely más szunnita lázadócsoport követte el a merényletsorozatot. Mint mondták, a teherautóra helyezett nagy mennyiségű robbanószer az al-Kaidára utal.
    Ezzel igazolódni látszik az amerikai erőknek az a figyelmeztetése, hogy a lázadók és a terroristák megpróbálnak ismét feszültséget szítani a felekezetek között, aláásni a közbizalmat a síita többségű bagdadi kormány iránt. Ugyanezekre figyelmeztetett a támadássorozatra reagáló szerdai közleményében Dzsalal Talabani iraki elnök.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!