Külföld

2009.08.07. 18:12

Hibás sebességmérők amerikai Airbus gépeken

Washington - Rövid idő alatt legalább 12 esetben hibásodott meg a sebességmérő egy amerikai légitársaság Airbus 330 típusú repülőgépein, és a pilótáknak fogalmuk sem volt, hogy milyen gyorsan mennek - derült ki egy vizsgálatból, amelyből pénteken szivárogtattak ki részleteket.

zaol.hu

Egy ilyen meghibásodás is hozzájárult valószínűleg az Air France légitársaság riói járatának lezuhanásához, amely 228 ember halálát okozta júniusban. Az amerikai vizsgálat eredményének fényében még sürgetőbb, hogy az üzemeltetők lecseréljék az elromlásra hajlamos érzékelőket.

Mindegyik meghibásodást a Northwest Airlines társaság Airbus 330-as gépein tapasztalták, de csak rövid ideig tartottak, és a gépek sértetlenül le tudtak szállni. Mindegyik műszert az európai Thales Corporation gyártotta - mondták el az amerikai hírügynökségnek nevük elhallgatását kérő személyek, akik ismerik a vizsgálat eredményeit.

Forrás: MTI/AP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!