Külföld

2009.07.08. 11:01

Pozsonyban drágább az élet, mint Budapesten vagy Prágában

Prága/Pozsony - Drágább az élet Pozsonyban, mint Budapesten vagy Prágában - derült ki abból a nemzetközi összehasonlításból és felmérésből, amelyet a Mercer elemző ügynökség készített a világ nagyvárosairól.

nincs nev

A szlovákiai sajtóban szerdán nyilvánosságra hozott statisztika szerint Pozsony jelenleg a világ 30. legdrágább városa, míg Prága a 70., és Budapest a 108. helyet foglalja el. Az egy évvel ezelőtti hasonló táblázatban Prága a 29., Pozsony a 45. és Budapest a 61. helyen szerepelt. 

    "Az elmúlt év folyamán nemigen változtak az árak Pozsonyban, csupán a lakásköltségek emelkedtek jelentősebben. A várost azért ugrott annyira előre, azért lett annyira drága, mert több más nagyváros - köztük Prága és Budapest - is a helyi pénznem meggyengülése következtében a külföld számára sokkal olcsóbb lettek" - magyarázta az eredményt a Pravda című pozsonyi lapban Marina Cao Lombardi, a Mercer képviselője.

A Pravda szerint Szlovákiában ma az a jelszó: dolgozz Pozsonyban, költekezz és élj vidéken, s kiadásaid legalább 20-30 százalékkal alacsonyabbak lesznek. Pozsonyban például a nettó havi átlagkereset jelenleg 837 euró, míg Nyitrán 543, Kassán pedig 580 euró.

A felmérés szerint a világ legdrágább városa a japán Tokió, majd a szintén japán Oszaka és az orosz főváros, Moszkva következik. A negyedik Genf, ötödik Hongkong, hatodik pedig Zürich. Az osztrák metropolis, Bécs a 21. a listán, míg Varsó a 113. helyen van. Egy évvel korábban Bécs a 19., míg Varsó a 35. helyen volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!