Külföld

2009.07.23. 11:17

Oroszország meg akarja akadályozni Grúzia ismételt felfegyverkezését

Moszkva - Oroszország konkrét lépéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza Grúzia ismételt felfegyverkezését a tavalyi orosz-grúz háborút követően - jelentette ki csütörtökön, Moszkvában Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes.

zaol.hu

A miniszterhelyettes a grúz-orosz háború első évfordulója előtt nyilatkozott, miközben Joe Biden amerikai alelnök tbiliszi látogatásán Washington támogatásáról biztosította Grúziát.
    
Karaszin az orosz hírügynökség által idézett interjúban azt hangoztatta: Moszkva "folytatja azt a politikát, amelynek célja megakadályozni a Miheil Szaakasvili elnök vezette rendszer ismételt felfegyverkezését". Hozzátette: mélységes aggodalmat vált ki a grúz kormány tevékenysége, hogy újrafegyverzi az országot, amit "egyes országok meglepően nyugodtan és kedvezően fogadnak". 
    
Mint mondta, az a tendencia figyelhető meg az utóbbi hónapokban, hogy egyes államok igyekeznek leplezni a Grúziával folytatott katonai együttműködést. Egyebek között úgy, hogy a háborús konfliktus következményeinek felszámolása érdekében nyújtott humanitárius segélynek állítják be azt. Ezt nem lehet máskép minősíteni, mint politikai rövidlátás - mondta. Úgy tűnik, nem mindenki értette meg, hogy milyen veszélyeket hordoz a jelenlegi grúz vezetés kalandorpolitikájának támogatása - tette hozzá Karaszin.
     
A külügyminiszter-helyettes emlékeztetett arra is, hogy amennyiben a külföldi országok Grúziát - orosz vagy szovjet fejlesztésű fegyverekkel - látják el, Moszkva megfontolja majd, hogy ezekkel az államokkal korlátozza vagy megszüntesse haditechnikai, katonai-gazdasági együttműködését.  
    
Nem nevezett meg ugyan országokat Karaszin, de korábban Moszkva igen hevesen reagált arra, hogy Ukrajna fegyvereket adott el Grúziának, amelyeket Moszkva állítása szerint az orosz-grúz háborúban Tbiliszi be is vetett.


Forrás: MTI/Reuters/ITAR-TASZSZ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!