Külföld

2009.07.03. 09:12

Nagy erejű pokolgép robbant Athénban

Athén- Nagy erejű pokolgép robbant péntek hajnalban a görög fővárosban egy adóhivatal előtt, és kisebb robbantások voltak két másik helyszínen is - közölte egy rendőrségi forrás.

zaol.hu

Az adóhivatal épületében egy amerikai gyorsétterem is működik. Senki sem sérült meg, de az épület bejáratánál jelentékeny károk keletkeztek, és több gépkocsi is megrongálódott. A robbantás elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára.
    
A robbanás előtt félórával ismeretlenek betelefonáltak két napilap szerkesztőségébe, hogy figyelmeztessenek a küszöbönálló merényletre. 
    
A rendőrség terrorellenes részlege megkezdte a vizsgálatot. A hatóságok a Forradalmi Harc nevű szélsőbaloldali szervezetet gyanítják a robbantás mögött. Ez a szervezet lőtt ki egy rakétát az athéni amerikai nagykövetségre 2007 januárjában. 
    
A múlt hónapban egy szélsőbaloldali, magát Fegyveres Forradalmi Akciónak nevező csoport vállalta magára egy másik adóhivatalnál elkövetett hasonló robbantás elkövetését. Annak a merényletnek sem volt áldozata.
    
Gázpalackokból készítettek robbanószerkezetet, és hoztak működésbe ismeretlen tettesek péntek hajnalban Athénban a belügyminisztérium bevándorlást kutató intézete előtt. Itt nem keletkezett komolyabb kár. Egy másik helyszínen, az államtanács - a legmagasabb görögországi közigazgatási hatóság - egyik hivatali autója alá rejtettek pokolgépet. A detonációban a jármű megsemmisült. 
    
Görögországban elszaporodtak az erőszakos cselekmények, amióta tavaly decemberben Athén központjában egy rendőr lelőtt egy 15 éves fiút. A rendőri túlkapás több héten át folytatódó súlyos zavargásokat váltott ki az egész országban.Forrás: MTI/AP/dpa

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!