Külföld

2009.07.04. 07:49

Észak-Korea rakéta „sorozata” (frissítve)

Szöul - Észak-Korea kilőtt szombaton hét ballisztikus rakétát - jelentette a dél-koreai védelmi minisztérium. A rakéták rövid hatótávolságúak voltak, s mintegy 400 kilométer megtétele után a tengerbe csapódtak.

zaol.hu

Szombaton reggel arról számolt be a sajtó, hogy Észak-Korea kilőtte a harmadik rakétáját, ám alig telt el néhány óra más a  negyedik rakétát is elindították. A kilövésre helyi idő szerint déli 12 (közép-európai szerint hajnali 5) órakor került sor, s vélhetően ez is rövid hatótávolságú, Scud típusú rakéta volt, de egyes szakértők nem zárják ki, hogy közepes, 1300 kilométeres hatótávolságú Nodong rakétákat lőttek ki.  

Nem sokkal ezt követően a dél-koreai védelmi minisztérium jelentése szerint Észak-Korea összesen  hat ballisztikus rakétát lőtt ki  szombaton, majd  kiderült, nem hat, hanem hét rakétát indított Észak -Korea.

Észak-Korea ezzel a lépésével tovább feszítette a húrt, hiszen május 25-én kísérleti atomrobbantást hajtott végre (amelyre az ENSZ Biztonsági Tanácsa az ellene érvényben lévő büntetőintézkedések szigorításával válaszolt), majd ezen a héten kilőtt több nem ballisztikus rakétát. A most szombati kísérleteket viszont már ballisztikus rakétákkal hajtották végre, márpedig az ENSZ határozatai tiltják számára ilyen fegyverek kilövését. 

A szöuli védelmi minisztérium szerint a hat rakétát helyi idő szerint 8 órától kezdődően, 8 óra leforgása alatt lőtték ki az ország keleti partjáról. A Jonhap dél-koreai hírügynökség szerint a rakéták mind Scud típusúak voltak. Dél-Korea és Japán is komoly provokációnak és a BT határozata megsértésének nevezte a rakétakísérleteket.

A rakétakilövést Phenjan feltehetőleg azért időzítette július 4-re, mert a legfőbb ellenségének tekintett Egyesült Államok ekkor ünnepli a Függetlenség Napját. 2006-ban ugyanezen a napon indítottak el egy Taepodong-2 típusú, nagy hatótávolságú rakétát. Egy meg nem nevezett dél-koreai tisztségviselő szerint a nem ballisztikus rakéták július 2-i kilövése még lehetett egy hadgyakorlat része, de a szombati sorozat már politikai üzenet.  

Észak-Koreának becslések szerint több mint hatszáz Scud típusú rakétája van.


Forrás: MTI/AFP/AP/Reuters

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!