Díjazták a Fortély nedűt

2018.12.11. 13:00

Zalai is van az ország legjobb tizenöt újbora között

A XV. magyarországi újbor- és sajtfesztiválon a zalaszabari Kányavári Borbirtok Fortély nevű sauvignon blanc nedűje a 2018 legjobb újbora díjban részesült.

Horváth-Balogh Attila

Szabadics Zoltán borai évről évre szépen szerepelnek a versenyeken Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap

Ezt a díjat évente összesen 15 nedű érdemli ki, ez a top 15, melybe a fajtákból csak egyegy bor kerülhet. Szabadics Zoltán, a Kányavári Borbirtok tulajdonosa elmondta: tavaly a chardonnay boruk bizonyult a fajta legjobbjának, tavalyelőtt az olaszrizlingjük.

– Nagyon rangos borversenyről van szó, több mint 500 bort neveznek rá, s ez az első nagy verseny, melyen az újborok megméretnek – tette hozzá. – A siker elsősorban a kollégáim érdeme, akik kezelik a szőlőültetvényt, gondozzák a bort. Köszönet nekik a csapatmunkáért, mellyel igyekeznek megteremteni a borbirtoknak azt a minőségi státust, amelyet a feleségemmel, Szabadicsné Rádi Évával az alapításkor célként fogalmaztunk meg.

Szabadics Zoltán borai évről évre szépen szerepelnek a versenyeken Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap

Szabadics Zoltán leszögezte: a továbbiakban is jól kezelhető, átlátható tőkeszámmal kívánnak dolgozni, alapvetően kézműves termeléssel. A Fortély is így készült: a termés egyik felét a teljes érettség állapotához közel szedték le, a másikat teljes érettségben.

– Azt gondolom, sikereink igazolják az Öreghegy kivételes adottságait. Az 1800-as évek közepén, végén az ország legjobb szőlőtermő helye volt ez, hiszen Baán Kálmán földbirtokos (az ő pincéjét vásároltuk meg) az 1890-es londoni bor-világkiállításon aranyérmet nyert a borával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában