magyar sikerek

2019.08.11. 11:30

Zalai fiatal is az élvonalban végzett a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián

Sikeresen teljesített a magyar csapat a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián. A legrangosabb fiataloknak szóló nemzetközi versenyt idén Magyarország rendezte, az egy hetes eseménynek Keszthely adott otthont.

Keszey Ágnes

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

47 országból érkeztek fiatalok

Sokan saját, vagy csapatuk kabalafigurájukat szorongatták, volt olyan, kinek ölében egy számításokkal teli füzet feküdt, s mindenki izgatott várakozással ült a Csány-Szendrey ÁMK-ban pénteken este, a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia díjkiosztó gáláján. 47 országból érkeztek fiatalok a Thaiföld, Indonézia, Irán, Kína és Lengyelország együttműködésével, először 2006-ban életre hívott nemzetközi versenyre. Az idei megmérettetés megrendezését hazánk nyerte el, szervezője a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont volt. A versenyt két céllal rendezik meg évről évre, mindig más országban: az egyik, hogy népszerűsítsék a csillagászatot és az asztrofizikát a fiatalok körében, a másik, hogy elősegítsék a nemzetközi szakmai kapcsolatok kialakulását már fiatal korban.

Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

-Jelképes értékű ez az olimpia, hiszen ha feltekintünk az égboltra, csodálatos csillagképeket látunk. Igaz, hogy másképp láthatjuk ezt az eget Brazíliában és másképpen Vietnámban. De ugyanazt az eget nézzük valamennyien. Az égen nincsenek országhatárok, éppen úgy, ahogy az angol nyelvhasználatban sem, amely a tudományos gondolatok cseréjét világszerte megkönnyíti. Ugyanakkor fontos, hogy a saját nyelveteket és kultúrátokat ne feledjétek el, hiszen ezek teszi széppé az életünket- szólt a fiatalokhoz dr- Szendrő Péter, Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, aki szólt hazánk szépségeiről, a hazai tehetséggondozásról és Országos Tudományos Diákköri Konferenciákról is.

Sikeres magyar szereplés

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármesterének köszöntőjét, majd egy látványos akrobatikus, légtáncelemekkel színesített előadást követően megkezdődött a díjkiosztó, s az izgalom egyre fokozódott a teremben, várva az összetett verseny eredményét. A 260 fiatal öt fordulóban mérte össze tudását volt elméleti, adatfeldolgozási, megfigyelési és planetáriumi forduló, és egy olyan csapatverseny, ahol különböző nemzetek versenyzői dolgoztak együtt.

Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

-A legfontosabb és legizgalmasabb az éjszakai észlelési forduló, a távcsöves megfigyelés volt. Hét éve nem volt olyan diákolimpia, ahol sikeresen meg tudták volna valósítani. Itt is meglehetősen változatos volt az időjárás, de az észlelési forduló napján tökéletesen derült egünk volt. Az egyetlen izgalmas körülmény, ami megnehezítette az életünket, a párásodás volt: nem csak a távcső okulárján, hanem a főtükrön is kiült a pára – ezzel harcoltunk az éjszaka során, de eredményes fordulót tudtunk lebonyolítani -mondta el érdeklődésünkre dr. Kiss Áron Keve, a verseny olimpiai biztosa. A magyar fiatalok több hónapos felkészítés után sikeresen teljesítettek.

-Felül is múltuk mindannyiunk elvárásait, hiszen az összes versenyzőnk valamilyen elismerésben részesült. Ez hatalmas siker, eddig még nem volt ilyen sikeres olimpiai szereplésünk – összegzett lapunknak Szalai Tamás, a magyar csapat vezetője, a Szegedi Tudományegyetem tudományos munkatársa. A Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia abszolút győztese a vietnámi Quan Nguyen Manh. A magyar csapat tagjai közül bronzérmes lett Kozák András, Mendei Barna, Soós Benjámin és Varga Vázsony. A zalai versenyző, Császár Kornél dicsérettel zárta a versenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában